"З ринку ліків приберуть фальсифікати"

Олесь Янчук
22 листопада 2012

СТОП ПІДРОБКАМ! Днями в Раді національної безпеки і оборони України  відбулася прес-конференція за участю заступника Секретаря РНБО Нестора Шуфрича, начальника Головного управління нагляду за додержанням законів при провадженні оперативно-розшукової діяльності, дізнання й досудового слідства Генпрокуратури Романа Андрєєва, керівника Департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю (ДДСБЕЗ) МВС Сергія Міщенка та першого заступника голови Держслужби лікарських засобів Інни Демченко.

Йшлося про назрілі нині питання, пов’язані з розповсюдженням недоброякісних і фальсифікованих ліків. Попри те, що боротьба з цим небезпечним явищем активізована і перебуває на постійному контролі, «градус» проблеми не знижується: надто багато охочих розбагатіти на людських стражданнях.  Правоохоронці розповіли про свою роботу в цьому  напрямі. Зокрема генерал-майор міліції С. Міщенко повідомив про викриття зловмисників, які організували велику мережу постачання в аптеки фальсифікованих ліків.

 — Завдяки оперативним заходам нашим працівникам вдалося викрити службових осіб приватного підприємства, які створили розгалужену мережу поставок фальсифікованих медпрепаратів у західні регіони країни:  Львівську, Хмельницьку, Закарпатську, Івано-Франківську, Тернопільську, Волинську й Рівненську області,  — зазначив він. — Задокументовано діяльність підпільного цеху та складу, що перебували в приватному будинку, вилучено етикетки різних ліків, голографічні наклейки, упаковку й тару, немарковані заповнені ампули, інструкції до лікарських засобів тощо. Нечестивці пропонували аптекам сурогат найпопулярніших і добре розрекламованих ліків  проти застуди, кишкових розладів, псевдопрепарати знеболювальної дії тощо. Найстрашніше, що серед них були й фальсифіковані бренди, що зазвичай використовують для лікування дітей…

 Попередньо встановлено, що вартість вилучених з обігу підроблених препаратів складає близько 2 мільйонів гривень. За словами Інни Демченко, всього було вилучено приблизно 600 найменувань різних ліків. На сьогодні експертизою встановлено, що 47 із них є відвертим фальсифікатом, і це ще не остаточна цифра. За повідомленням прес-служби ДДСБЕЗ, слідство у справі, порушеній за ст. 321-1 (фальсифікація лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів) Кримінального  кодексу  України, триває. Правоохоронці припускають, що число фігурантів злочинних оборудок та обсяги вилучених псевдоліків зростуть. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua