"З ріплянкою голодним не будеш"

Василь БЕДЗІР
26 червня 2015

Сподобалося! Ці туристи з Рівненщини приїжджають на ріплянку другий рік поспіль. Фото автора

Основною стравою закарпатців у гірських районах здавна вважається ріплянка. Її готують із картоплі (по-місцевому ріпа) з додаванням мелайного (кукурудзяного) або пшеничного борошна. Казали: якщо вродилася ріпа, то голодним уже не залишишся, бо на столі буде ріплянка.

Фестиваль, присвячений цій страві, в закарпатському селі Колочава вперше провели три роки тому. Відтоді ріплянка скликає на верховинську землю сотні туристів.

Вони оглядають і музейний комплекс «Старе село», де на кількох гектарах розмістилися понад три десятки старих садиб, які перенесли сюди з різних куточків Колочави. Демонстрували принади музею просто неба, як завжди, в театралізованій формі самі колочавці. Ось їде на кочії (кареті) захисник закарпатських селян Едмунд Еган. Ось «угорські жандарми» карають палицею непокірного горянина. Охочі до гострих відчуттів прямували в «бункер Штаєра» — криївку воїнів УПА. А хто захоплюється технікою слухав розповіді про особливості праці машиніста паровоза на вузькоколійній залізниці Степана Тимканича.

Не обійшлося без відкриття нової музейної експозиції. Нею стала «Галерея пам’ятників Колочави». У ній на великих репродукціях — усі ті 25 пам’ятників, що нині є на території села.

Цього року на фестивалі знову збирали кошти для учасників АТО — кожний гість, купуючи порцію ріплянки за 40 гривень, допомагав воякам.

Журі під орудою організатора свята Станіслава Аржевітіна визнало кращою ріплянку, яку приготувала команда Лілії Павлюк. Та жоден із дев’яти кухарських колективів без призів не залишився. Як і найстаріша учасниця свята 85-річна Олена Мацола. Вона вела майстер-клас ткацтва на ручному верстаті — кроснах.

А розважала учасників свята династія музикантів Марковичів. Старший із братів великої родини не входить до групи виконавців, проте вносить вагому частку в розбудову рідного району. Василь Маркович, голова Міжгірської райдержадміністрації, виступив на святі. А чималу групу офіційних осіб, які приїхали з Ужгорода, очолив начальник управління культури Закарпатської облдержадміністрації Юрій Глеба. Він побажав фестивалеві щасливого продовження, а закарпатцям і всім українцям — миру.

Насамкінець підрахували виторг за продану ріплянку. Як і торік, грошей для учасників АТО набралося понад десять тисяч гривень.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua