"А з вугілля — тільки дим"

Олена ОСОБОВА
3 серпня 2012

ПІДГОТОВКА ДО ЗИМИ. Посадові особи економили на пільговиках, які мають право на забезпечення твердим побутовим паливом за рахунок держави, надаючи їм неякісне вугілля. На Луганщині їх проживає 17 тис. 114, це — колишні працівники закритих шахт, пенсіонери та члени сімей загиблих шахтарів. Аби їх повністю забезпечити паливом, необхідно закупити за бюджетні кошти 99,8 млн тонн вугілля. Практика показує, що поставки вугілля для пільговиків потребують постійного контролю, оскільки їхнє фінансування з бюджету потенційно привабливе для недобросовісних  підприємців.

Як повідомляє прес-служба управління СБУ в Луганській області, минулого року «пільговиків» краю повністю забезпечили паливом, але неякісним. У правоохоронні структури неодноразово надходили скарги на те, що «антрацит» не горить, а лише димить. Співробітники СБУ дійшли висновку, що посадові особи держпідприємства, відповідального за цю роботу, та комерсанти-постачальники заощадили на пільговиках, завозячи їм неякісне вугілля. Експертиза показала, що його зольність сягала лише 30 відсотків. За цим фактом було порушено кримінальну справу. На розгляді в суді перебуває і кримінальна справа щодо групи правопорушників, яких у листопаді минулого року співробітники СБУ затримали на «гарячому». Зловмисники розкрадали невраховане вугілля, а розкрадання маскували... благою метою забезпечення вугіллям пільговиків підприємства. У правопорушників вилучено цілі пачки талонів на безкоштовне отримання вугілля та велика сума готівкою. Із цими талонами вугілля вивозили з шахти, щоправда, не пільговикам, а «своїм» комерсантам.

Про виявлені правопорушення СБУ поінформувала Луганську обласну держадміністрацію, після чого цього року вирішили забезпечити пільговиків побутовим паливом до Дня шахтаря.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua