"За безпеку французького перезидента вперше відповідатиме жінка"

1 червня 2012

МАТРІАРХАТНА ОХОРОНА. Французький президент Франсуа Олланд змінив начальника своєї охорони - вперше в історії країни на цю посаду призначено жінку.

Керівником охорони стала експерт з питань безпеки, 44-річна Софі АТТ, повідомляє Gazeta.ua.

Її кандидатуру президенту рекомендував його однопартієць, колишній прем'єр-міністр Франції Ліонель Жоспен. АТТ очолювала охорону Жоспена, коли він був прем'єр-міністром.

Ще одним нововведенням в структурі безпеки президента стало зменшення чисельності охорони: до цього часу в загін входили 93 людини, тепер їх стало 60.

Зміни і в структурі загону. Якщо за часів перебування на посаді президента Ніколя Саркозі загін цілком складався із співробітників поліції, то тепер туди повернули службовців жандармерії (входить до складу збройних сил і виконує функції поліції).

Зокрема, йдеться про співробітників антитерористичного підрозділу GIGN (група втручання французької жандармерії).

Більшість загону (60%) як і раніше складають поліцейські. Частка службовців жандармерії складає 40%. У той же час відзначається, що до складу структури входять як чоловіки, так і жінки.

Між тим, прагнення до економії істотно посилює навантаження на охорону першої особи Франції.

Зазначимо, що питання забезпечення безпеки ускладнилася у зв'язку відмовою Олланд переїхати з квартири в резиденцію в Єлисейському палаці.

Складнощі пов'язані з відкритістю приватного житла, яке складно захистити, наприклад, від снайперів. Крім того, охорону турбує спілкування президента з виборцями: потискуючи оточуючим руки, Олланд часто заходить всередину натовпу, де захистити його від небезпеки досить складно.

Скорочення чисельності охорони було виконано в рамках передвиборної обіцянки Олланд максимально знизити державні видатки. Зокрема, раніше повідомлялося про скорочення зарплат нових міністрів і самого президента на третину. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua