"За нецензурну лайку в соцмережі 15 діб ув’язнення"

10 квiтня 2012

ТЮРМА ЗА ОБРАЗУ. За гнівні вислови в Інтернеті можна отримати штраф чи 15 діб тюрми, а за образи на ґрунті національності, релігійних переконань - сісти на п’ять років.

Українці все більше стали судитися за образи в соцмережах. Нещодавно в Україні учасник одного із запорізьких чатів отримав 15 діб за те, що постійно нецензурно лаявся в мережі.

Також відбувся не так давно суд через сварку двох користувачів «ВКонтакте». Родичі неповнолітньої дівчинки відсудили у її кривдника 500 грн за образливі висловлювання на адресу їх сім'ї, пише видання «Сегодня».

У міліції заявляють, що спеціально за лайкою в Інтернеті не стежать. Якщо українці подають в суд один на одного за образи - покарання для них визначає суд, пояснив голова прес-служби МВС Володимир Поліщук.

«Ось якщо з'являються загрози життю людей - це вже кримінальна справа. Це міліція відслідковує», - коментує він.

Людину можуть покарати просто штрафом (до 119 гривень) або змусити принести публічні вибачення і виплатити компенсацію за моральну шкоду. Що ж до 15 діб, то таке покарання передбачено за дрібне хуліганство - у статті 173 адмінкодексу зазначено, що за нецензурщину можуть і заарештувати.

«А за образи на ґрунті національності, релігійних переконань, раси, статі, етнічного походження можна отримати обмеження свободи на строк до п’яти років. Нерідко судяться один з одним за образи відомі люди, але трапляються суди і між звичайними громадянами», - розповів юрист Михайло Ільяшев. 

Ера fm 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua