"За неповну зайнятість доводиться відповідати"

Олена ІВАШКО
4 грудня 2012

ПРАВО

У Миколаївській області виявлено порушення законодавства у сфері захисту населення  від недобросовісних роботодавців

Ситуацію щодо дотримання в області вимог чинного законодавства щодо забезпечення виплати заробітної плати у розмірі, не нижчому від мінімальної, розглянуто на засіданні колегії облдержадміністрації. Як зазначила начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Ольга Сивопляс, із початку 2012 року було проведено понад 5 тис. обстежень підприємств області щодо дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

Така робота в містах і районах має систематичний характер. Начальник управління вважає, що найдієвішим засобом контролю за дотриманням державних мінімальних гарантій у сфері оплати праці є безпосередній вихід на підприємство з метою перевірки розміру фактично нарахованої заробітної плати, визначення відпрацьованого часу.

Найхарактерніші порушення чинного законодавства у сфері оплати праці, які виявили органи праці та соціального захисту населення під час проведення перевірок, такі: відсутність на підприємствах диференціації розмірів заробітної плати залежно від складності робіт та кваліфікації працівників; недотримання вимог норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами під час встановлення розмірів тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок робітникам, посадових окладів службовцям, а також надбавок, доплат, премій і винагород; з початку 2012 року на 74 підприємствах виявлено порушення чинного законодавства щодо оплати роботи в понадурочний час, у святкові та неробочі дні, в нічний час; на деяких підприємствах не проводиться індексація заробітної плати.

Серйозну роботу забезпечують представники податкової служби, управлінь Пенсійного фонду, територіальної державної інспекції з питань праці, УМВС, управлінь праці та соціального захисту населення з метою легалізації зайнятості та заробітної плати. Загалом в області з початку  року відбулися позитивні зрушення в частині використання робочої сили на виробництві, зокрема завдяки зниженню обсягів неповної зайнятості. За результатами перевірок керівникам суб’єктів господарювання надано відповідні рекомендації щодо дотримання чинного законодавства та забезпечено усунення виявлених порушень.

Для вжиття дієвих заходів до прокуратури направлено матеріали стосовно 149 суб’єктів господарювання щодо нелегальної зайнятості 1175 осіб. Суб’єкти господарювання порушення усунули. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua