"За шкідливе сусідство — компенсація"

Олена ІВАШКО
19 лютого 2013

ЕНЕРГЕТИКА. Близько 30 мільйонів гривень виділив уряд для потреб населення, яке проживає поблизу атомної станції. 

У 2013 році фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження Південноукраїнської АЕС, здійснюватиметься у п’яти районах і двох містах Миколаївщини. Таку постанову ухвалив Кабінет Міністрів України. Точна сума субвенції з державного бюджету, яка надійде до Миколаївської області в рамках компенсаційних виплат, становить 29 мільйонів 632 тисячі гривень.

До спецфонду бюджету Арбузинського району буде перераховано 3438,8 тисячі гривень, Братського — 1662,4 тисячі, Вознесенського — понад два мільйони 100 тисяч, Доманівського — більш ніж три мільйони, Первомайського району — 684,5 тисячі гривень. Також державна субвенція поповнить бюджети міст Вознесенська та Южноукраїнська. Приблизно дев’ять мільйонів гривень надійде до обласного бюджету. 

Ці гроші спрямують на поліпшення умов громадян, які мешкають на території зони спостереження. Зокрема на реалізацію проектів будівництва, реконструкції, капітального й поточного ремонту об’єктів соціальної інфраструктури, мереж постачання електричної енергії, води, газу, тепла та водовідведення, забезпечення населення засобами індивідуального захисту органів дихання та препаратами стабільного йоду.

Реалізація постанови Кабміну дасть змогу провести фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зон спостереження Запорізької, Рівненської, Хмельницької та Південноукраїнської АЕС.

Як пояснюють у відділі роботи з громадськістю та ЗМІ атомної станції, НАЕК «Енергоатом» сплачує збір на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зон спостереження атомних електростанцій, починаючи з 2010 року.

Розмір збору становить 1% обсягу реалізації електроенергії, яка виробляється на вітчизняних АЕС за відповідний період. Розподіл коштів, згідно з чинним законодавством, здійснюється з урахуванням кількості населення, яке проживає в зонах спостереження, та пропорційно до обсягів товарної продукції АЕС, розташованої на цій території.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua