" За життя Андрійка борються бостонські лікарі"

Оксана МЕЛЬНИК
24 лютого 2012

МИЛОСЕРДЯ БЕЗ КОРДОНІВ

Андрію Царинському, єдиному з великої родини з віддаленого карпатського села Долинівка, хто залишився живим після пожежі, у бостонській клініці зробили вже дві  операції

 

Стан 11-річного Андрійка Царинського зі Сколівщини, якого з опіками понад 80 % тіла доставили зі Львова до опікового центру «Шрайнерс Госпітал» у Бостон (США), — важкий, повідомив заступник головного лікаря з хірургічної роботи 8-ї комунальної міської клінічної лікарні Львова Ігор Стояновський. Наразі пацієнт перебуває у відділенні інтенсивної терапії, де за його життя борються лікарі клініки. Інформацію про стан хлопчика львівським лікарям щодня надає анестезіолог дитячого шпиталю у Бостоні, професор Гарвардського університету Геннадій Фузайло.

Андрійко вже переніс дві складні і тривалі операції. Під час першої, яка тривала понад 6 годин, було максимально висічено глибоко обпечену шкіру, а під час наступної тіло дитини повністю очистили від некротичних тканин. Відтак зменшено ризик, що організм хлопчика може постраждати від токсичної дії продуктів розпаду. В американській клініці застосували процедуру, яка не має аналогів в Україні: вони закрили рани кріоконсервованою шкірою людини. Вона протягом трьох місяців виконуватиме функцію захисного бар’єру від можливого інфікування. В опіковому центрі львівської лікарні з цією метою використовують підготовлену шкіру спеціальної породи свиней, однак вона може захищати тіло значно менший відрізок часу: від кількох годин до кількох днів.

Щоб не марнувати час, Рада директорів бостонської клініки вже після першої операції прийняла рішення про надання коштів для вирощування власної  шкіри пацієнта. Для її культивування були взяті здорові клітини шкіри Андрія і почався процес вирощування. Триватиме культивування близько 8 тижнів, адже для пересадки Андрійкові  необхідно близько 10 тисяч квадратних сантиметрів шкіри.

— Це процедура, якій за якістю немає аналогів в Україні. В нас ця технологія лише на стадії розробки. В майбутньому ця шкіра має бути використана для закриття ран, — розповів Ігор Стояновський.

Американська клініка не лише надала фінанси для культивування шкіри пацієнта (процедура обходиться у кілька сотень тисяч доларів), а й повністю взяла на себе всі витрати на лікування постраждалого. А воно дуже недешеве: палата інтенсивної терапії в лікарнях такого профілю коштує  в середньому 8 тисяч доларів за добу. Тож лікування Андрійка коштуватиме близько 1 мільйона доларів. Хоча рахувати зарано: західні лікарі не беруться прогнозувати терміни одужання та шанси малого пацієнта. В медицині, за словами Ігоря Стояновського, про гарантії чи шанси намагаються не говорити, доки дитина перебуває у реанімаційному відділенні.

Поруч з Андрійком перебуває його дядько і опікун Ростислав Федунець. Лікарі впевнені, що його присутність і доброта стануть надійними помічниками у лікуванні хлопчика. А щоб не травмувати зайвий раз психіку дитини, якій довелося стільки пережити, йому досі не сказали, що страшна пожежа, яка сталася в ніч на 4 лютого в оселі їхньої родини, забрала життя всієї його сім’ї. А поки організм хлопчика і лікарі бостонського шпиталю борються за його життя, у рідному селі Андрійка й храмах Львівщини всі небайдужі до чужого горя моляться за одужання нашого маленького краянина.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua