Українські військові й досі боронять кордони нашої Батьківщини, нерідко ціною власного життя чи здоров’я. А отже, соціальний захист родин загиблих, інвалідів та учасників АТО має посилюватися.

— На сьогодні статус учасника бойових дій за зведеними даними отримали вже 101 293 особи. А за даними МОЗ, інвалідність встановлено 1066 учасникам АТО, з них 55 отримали І групу, 269 — ІІ групу і 738 — ІІІ групу інвалідності. Чимало з них потребують протезування, яке поки що можна зробити тільки за кордоном. Тому на останньому засіданні уряду підтримали пропозицію фахівців Мінсоцполітики збільшити видатки на протезування до 1800 неоподатковуваних мінімумів, а це майже 2,2 мільйона гривень. Адже нині  навіть 14 військовослужбовцям, які вже проходять реабілітацію, наданих раніше коштів просто не вистачає. Проте після прийняття цього рішення, впевнений, що все складне протезування, якого потребують наші хлопці, їм нададуть вчасно та в повному обсязі, — повідомив перший заступник міністра соціальної політики Василь Шевченко.

Поранені герої обов’язково отримають реабілітацію вчасно та у повному обсязі. Фото Володимира ЗAЇКИ

В Україні поки що кількість компаній-виробників, як і рівень технологій щодо протезування, на думку першого заступника міністра, недостатній. Тож нині ведуть переговори щодо створення на базі протезно-ортопедичних підприємств сучасних реабілітаційних центрів, які працюватимуть за західними зразками. Вже є домовленість про допомогу в цьому питанні як вітчизняних, так і закордонних інвесторів, які нададуть необхідне обладнання та профінансують ремонтні роботи. Василь Шевченко повідомив, що недавно зняли обмеження на протезування поранених до присвоєння їм офіційного статусу учасника бойових дій чи інваліда війни. Це дасть змогу забезпечити поранених первинним протезуванням, не втрачаючи дорогоцінний час. Щодо ж до психологічної реабілітації, то станом на 1 серпня поточного року її вже отримали 837 родин учасників АТО, у яких 126 осіб — інваліди, що потребують соціального супроводу. Вони обов’язково його отримають.

Перший заступник міністра зазначив, що фахівці Мінсоцполітики спільно з громадськими активістами та волонтерами розробили дорожня карту, в якій зазначено, як саме захисники Батьківщини отримати належні їм пільги, куди слід звернутися і які документи подати. Цю карту поширюють нині у закладах соціального захисту, через Міністерство оборони та МОЗ. Василь Шевченко закликав учасників бойових дій, які вже отримали відповідне посвідчення, не зволікати зі зверненням по допомогу. Адже за законодавством для цього слід навідатись в управління соцзахисту за місцем проживання, аби дані про людину внесли в загальну базу пільговиків, а відповідні служби, що надають  допомогу, отримали інформацію про тих, хто її потребує.

Із бюджету спрямовано і понад 300 мільйонів гривень для придбання житла родинам загиблих, які потребують покращення житлових умов. Нині ці кошти розподілено по регіонах залежно від потреб. І кожну родину, яка втратила рідну людину в АТО та має проблеми із житлом, неодмінно ним забезпечать.