"Захист від світової кризи — «свій до свого по своє»"

Олена ОСОБОВА
20 листопада 2012

ЕКОНОМІКА

У промисловості Луганської області спостерігається зниження  окремих показників
 

Мова про це йшла в ході наради з розвитку реального сектора економіки краю. І, як вважають фахівці, причини зниження криються і в зовнішніх факторах, обумовлених кризовими явищами у світовій економіці, і в проблемах внутрішнього характеру. Виробнича сфера області експортно-орієнтована. Тож підприємства стають більш залежними від кон’юнктури зовнішнього ринку, яка сьогодні склалася не на користь вітчизняних виробників. Падіння світових цін на металопрокат призвело до зниження темпів виробництва в металургійній галузі. Зростання цін на енергоносії, у першу чергу, електроенергію і природний газ, призвело до неконкурентоспроможності продукції багатьох підприємств і на зовнішньому, і на внутрішньому ринках. У виробничій сфері триває процес старіння основних фондів: нині загальна їх вартість перевищує 53 млрд грн. І в основному, за словами заступника голови облдержадміністрації Анатолія Репицького, це малоефективне, малопродуктивне та енергоємне обладнання. У середньому, щороку оновлюють тільки 5% парку.

«Промисловість області залишається дуже матеріаломісткою. Витрати на придбання сировини, енергоносіїв, напівфабрикатів значні: у структурі витрат виробництва складають приблизно 75% », — заявив заступник голови облдержадміністрації.

Влада Луганщини вважає, що багато проблемних питань підприємств реального сектора економіки можна вирішувати й на місцевому рівні, зосередивши зусилля за трьома напрямами.

Перший напрям — розвиток внутрішнього ринку з допомогою створення дієвого механізму внутрішньообласної кооперації. Сьогодні в рамках такої кооперації працює понад 70 підприємств. У цьому році це дало змогу додатково виробити продукції на суму понад 600 млн грн. Щоб надати цій роботі системний характер, адміністрація спільно з інститутом соціально-трудових проблем розробила програму внутрішньообласної кооперації на 2013—2017 роки.

Другий напрям — виробництво імпортозамінної продукції. І третій напрям — підвищення енергоефективності і зниження енергозалежності реального сектора економіки. 

За підсумками наради в облдержадміністрації розроблено й направлено центральним державним органам влади пропозиції про невідкладні заходи щодо підтримки підприємств реального сектора економіки. Зокрема Луганщина пропонує Кабінету Міністрів укласти довгострокові угоди на поставку залізничного рухомого складу, а також забезпечити держзамовлення на продукцію підприємств оборонного комплексу. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua