"Захистити право людей на правду"

Олег ЛИСТОПАД
23 грудня 2015

На думку голови Держкомтелерадіо Олега Наливайка, рік, що минає, був доволі плідним: ухвалено закони, першочергові для медіа, і ці закони кардинально змінюють інформаційну сферу. Зокрема «Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України» і «Про реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ». Про це він сказав журналістам на вчорашньому брифінгу.

А покращити відкритість і прозорість влади й полегшити роботу журналістів мають нові нормотворчі акти «Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних» і «Про відкритість використання публічних коштів». Обмежує можливості медіамагнатів маніпулювати громадською думкою закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації та реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення», що зобов’язує суб’єктів інформаційної діяльності (телерадіоканалів і провайдерів програмної послуги) розкривати інформацію про реальну структуру власності й надавати відомості про кінцевого бенефіціарного власника компаній.

Чеснішими стануть наші ЗМІ й після створення Суспільного телерадіомовлення. Процес потроху триває. Так, усі державні регіональні телерадіокомпанії вже об’єднано з НТКУ у форматі філій. Весною остаточно сформують наглядову раду, правління НСТУ, визначать програмну політику й затвердять штатну структуру. У держбюджеті на 2016 рік на державне телебачення спрямовано 647 мільйонів (пан Наливайко сподівається, що створене на його основі Суспільне телерадіомовлення отримає удвічі більше коштів із бюджету, адже бажана сума для успішної роботи Суспільного — 2,5 мільярда). Є грантова й технічна підтримка європейських партнерів. Для підвищення кваліфікації кадрів у регіонах проводять семінари. Планується, що повноцінно НСТУ запрацює з 1 квітня.

Також голова Держкомтелерадіо звітував про відновлення роботи Донецької і Луганської філій НТКУ. Зокрема Донецьке телебачення вже транслюють вісім передавачів. Розпочато технічне радіомовлення в FM-діапазоні, яке поширюватимуть три передавачі на так звану сіру зону. На Луганщині відновлено державне мовлення з ефірної апаратної, розташованої в Києві. Запрацював сайт телеканалу зі стрічкою новин та онлайн-радіо. Сигнал Луганського державного радіо і телебачення ретранслюють 12 аналогових телепередавачів, чотири цифрові та три FM.

Розповідаючи про підтримку книговидавництва, пан Наливайко зазначив, що комітет розробив і вніс на розгляд уряду Концепцію державної політики щодо розвитку національної видавничої справи та популяризації читання на період до 2020 року. У відповідь на критичні зауваження, які закидала громадськість, Держкомтелерадіо змінив порядок реалізації програми «Українська книга». Тепер у межах програми видаватимуть книги військово-патріотичного спрямування, а також переклади творів українських авторів іноземними мовами. За новими умовами один видавець може подавати не більше трьох заявок на один тематичний розділ. Ця поправка має унеможливити дисбаланс, який був раніше, коли значну частину коштів отримували кілька великих видавництв. Принципових змін зазнав також розділ, за яким регламентується робота експертної ради.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua