"Зайвий квадрат: що нас чекає"

Оксана МАЛОЛЄТКОВА
5 березня 2013

ПОДАТКИ

Завдяки новому збору в місцеві бюджети надійде 75 мільйонів гривень

Першими платити податок на нерухоме майно, введений з початку 2013-го, будуть юридичні особи. Відповідно до 265-ї статті Податкового кодексу, останні мали самостійно обчислити суму податку станом на 1 січня цього року і до 1 лютого подати органу ДПС за місцезнаходженням житлового об’єкта декларацію, розбивши річне нарахування рівними частками поквартально. 

Так, зокрема, 147 вінницьких підприємств, установ та організацій, у власності яких 33,1 тисячі квадратних метрів житла, нарахували 366,6 тис. грн податку. Тобто за І квартал юрособи внесуть до місцевих бюджетів на розвиток територіальних громад майже 91,7 тис. грн, повідомляє ДПС у Вінницькій області. А черкаські підприємства, за підсумками першого декларування, на 40,7 тис. кв. м нарахували 515 тис. грн. Таким чином, щокварталу вони сплачуватимуть 128,8 тис. грн, повідомляє регіональна податкова служба.

Вищезазначені показники свідчать: цей податок підтримає місцеві бюджети, прокоментувала результати декларування заступник голови ДПС у Черкаській області Тетяна Проценко. За оцінками Міністерства доходів і зборів, обсяг надходжень від податку на нерухомість в 2013 році становитиме 75 млн грн.

Варто нагадати

Тетяна Проценко нагадала, що до 1 липня і пересічні українці (фізособи), які володіють «зайвими» квадратними метрами, отримають повідомлення-рішення від ДПС. У ньому буде вказана сума податку, який треба буде сплатити протягом 60 календарних днів. За невиконання цієї норми передбачені штрафні санкції.

За кожен квадратний метр квартири та житлового будинку, площа яких не перевищує 240 та 500  кв. м відповідно, власнику в цьому році доведеться віддати до 11,47 грн (залежно від ставки, визначеної місцевою владою), якщо перевищує, то ставка податку фіксована — 30,97 грн. Не оподатковуватимуться квартири та житлові будинки, площа яких менша за 120 та 250  кв. м відповідно. Водночас, якщо у власності однієї людини перебуває кілька об’єктів житлової нерухомості, то до одного з них (за вибором власника) застосовуватиметься пільга. За інші доведеться сплачувати податок раз на рік. Докладніше про порядок оподаткування житлової нерухомості, сплати податку та застосування пільг можна дізнатися, звернувшись до місцевих центрів обслуговування платників податків.

За Податковим кодексом, уточнила Тетяна Проценко, податок на нерухомість платитимуть і власники житлових об’єктів — нерезиденти-громадяни, які мають постійне місце проживання за межами нашої держави, у тому числі ті, що тимчасово перебувають на території України. А також юрособи і суб’єкти підприємницької діяльності, які не мають статусу юрособи (філії, представництва тощо) з місцезнаходженням за межами нашої держави, які створені та працюють за нормативно-правовим полем іноземної країни.

Є нюанси

Є чимало нюансів в оподаткуванні житла. Зокрема, за словами начальника управління департаменту оподаткування фізичних осіб Міндоходів Юрія Тимощука, коли об’єкт житлової нерухомості протягом року переходить від одного власника до іншого, то попередній сплачує податок з початку року і до того місяця, в якому він продав житло, а новий — з місяця, в якому він набув право власності і до кінця поточного року. Наприклад, об’єкт відчужено 20 вересня. Попередній власник платить з 1 січня по 31 серпня, а новий — з 1 вересня і до кінця року. Громадянин може звернутися до податкової служби з документами, які підтверджують факт продажу житла. Вона перерахує податок і обов’язково поверне переплачену суму.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua