"Законослухняному господарю без геодезиста не обійтися"

30 сiчня 2016

Термін геодезія (землерозпорділ) – грецького походження (geōdaisía від gē –земля і dáiō – ділю, розділяю). У сучасному розумінні – це наука про визначення фігури, розмірів і гравітаційного поля Землі, про виміри на земній поверхні для відображення їх на планах і картах, а також для проведення різних інженерних і народно-господарських заходів. Тобто це наука з безліччю відгалужень і напрямків, з якою в певний момент стикається не лише потужні забудовники, а кожен, хто має земельну ділянку, заміський будинок чи дачу. Адже нині жоден шматок землі не вважається повноцінним, якщо на ньому не проведені геодезичні роботи.

Свої послуги з їх виконання пропонують безліч фірм. Важко давати рецепт як зорієнтуватися і кого обрати. Критеріїв досить багато, однак є кілька основоположних: у фірми є офіційні дозволи, ліцензії та сертифікати на цей вид діяльності, вона надає широкий спектр профільних послуг, володіє необхідним обладнання і має кваліфікованих фахівців, надає документацію, яка відповідає як вимогам власника ділянки, так і державним структурам (земельним, архітектурним).

В інтернеті можна знайти саме таку компанію, яка спеціалізується на наданні геодезичної допомоги будь-якого характеру. Це може бути як цілий комплекс землевпорядних або передпроектних робіт, так і якась одна конкретна процедура. Приміром різних масштабів топографічна, геодезична та кадастрова зйомки, формування межових планів, винос осей в натуру тощо.

Аби зрозуміти наскільки складними і багатогранними є ці роботи, варто зазначити, що лише самі топографічні роботи різняться і за масштабністю виготовлених планів, і за зйомками різних рельєфів складності, топозйомкою наземних і підземних споруд, різних інженерних комунікацій. Фахівці фірми можуть зробити навіть подеревну топозйомку з позначенням усіх зелених насаджень та визначенням породи і параметрів кожного ствола.
Великим попитом користуються геодезичні роботи при будівництві. Так звані інженерно-будівельні дослідження нульового циклу. Це вимірювальні, обчислювальні та проектні роботи в кресленнях і в натурі. Саме завдяки їм вдається точно розмістити об’єкти згідно з параметрами проекту та нормативними вимогами. Фахівці компанії можуть зробити винос осей споруди, визначити обсяг земляних робіт, організувати геодезичний супровід будівельно-монтажних робіт тощо.

Причому обов’язково нададуть документацію по кожному етапу виконаних геодезичних робіт, а результат геодезичної зйомки – в графічному вигляді, де зображено фактичне розташування об’єкта, стан його конструктивних частин після певного етапу будівництва.

На практиці це означає перенесення в натуру зарання спроектованого об’єкта. Тобто геодезичні роботи на ньому проведені в суворій відповідності з усіма нормами і правилами безпеки, а розрахунки є вивіреними і точними. Інша справа – чи враховують їх забудовники. Якби дослухалися до рекомендацій геодезистів, то не зводили б висотки на крутих схилах, а ті не тріщали б по швах одразу після введення в експлуатацію.

Віктор МІЩЕНКО
для "Урядового кур'єра"



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua