"Залежна Феміда"

12 березня 2016

«Необхідність проведення судової реформи в Україні підтримують 80% українських громадян, 48% вважають, що ця реформа — одне із найбільших нагальних завдань і має розпочинатись якнайшвидше», — розповідає директор фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучерева» Ірина Бекешкіна.

85% населення переконані, що в українських судах існує корупція. Більшість респондентів поділяють думку, що суди залежать від волі політиків та олігархів.

Головним чинником, що негативно впливає на рівень довіри до судів в Україні, більшість населення (66%) вважає саме поширеність корупції в судах. Інші чинники називали значно рідше.

«Ми провели опитування і щодо конкретних напрямів змін у судовій системі, — наголошує Ірина Бекешкіна. — З цього приводу в суспільстві нема єдиної думки. Найчастіше згадували можливість  позбавляти суддів недоторканності та привілеїв. Таку ідею підтримали 32% опитаних. Окрім того, населення підтримує перевірку представників Феміди на детекторі брехні — 29%. Українці вважають, що це змінило б ситуацію із судами на краще».

Щодо способів призначення суддів, то найбільшу підтримку має ідея спеціально створеного для цього не залежного від інших гілок влади органу, членами якого були б судді й представники громадськості. 

А ось ідея  щодо довічного призначення суддів на посаду не знаходить підтримки в суспільстві. За це виступають лише 2% респондентів. Більшість українців вважають, що суддів повинні призначати на термін до п’яти років або й навіть не більш ніж на рік, і лише згодом, якщо не буде порушень і нарікань, — до досягнення пенсійного віку.

Також українці все ще не довіряють прокуратурі.

Така недовіра до судів та прокуратури — результат того, що ці органи, на думку звичайних людей, працюють неефективно. Більшість населення переконана в тому, що Верховна Рада повинна здійснювати загальний контроль над роботою Генерального прокурора. 62% опитаних виступають за збереження можливості висловлення Верховною Радою недовіри цьому посадовцеві, тоді як за його незалежність від парламенту висловилося лише 19% опитаних. 

Катерина БРАТКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua