"Залізницю здали на металобрухт"

Наталя ЗВОРИГІНА
11 квiтня 2012

ЗЛОЧИННИЙ БІЗНЕС. Здавши у пункти прийому всі «бездоглядні» проводи й кришки від каналізаційних колодязів, «металісти» взялися розбирати залізничне полотно. У Мелітополі правоохоронці затримали безробітного, який намагався збути 20 метрів рейок. Молодика взяли на гарячому.

— Якщо є попит, буде й пропозиція, — коментує ситуацію керівник центру громадських зв’язків ГУ МВС України в Запорізькій області Олександр Вовкодав. — У нелегальних  пунктах прийому металобрухту беруть усе, не замислюючись над тим, що  певні металоконструкції було знято просто з діючих об’єктів. Останнім часом почастішало розкрадання залізничних  шляхів. Злочинцям байдуже, що це може призвести до катастрофи поїзда.

Один із таких пунктів щойно викрили працівники лінійного відділу міліції станції Запоріжжя-1. Він працював у приватному секторі Комунарського району. У нелегалів вилучили дві тонни металу, серед якого виявилися частини залізничного обладнання. Припустити, що «бізнесмени» не розуміли, що скуповують частини  залізничної колії, було б украй наївно. Правоохоронці розслідують  кримінальну справу за ст.213 КК України (порушення порядку здійснення операцій з металобрухтом).

Утім, серед «заліза», що приймають у таких пунктах, можна виявити й інші, не менш цікаві знахідки. Так, за інформацією ЦГЗ ГУМВС у Запорізькій області, працівники Куйбишевського райвідділу міліції  під час проведення санкціонованого обшуку в садибі 50-річного місцевого жителя вилучили 4 протитанкові міни (!) сучасного виробництва, на щастя, без запалів. Власника цього «майна» затримали. Він пояснив, що з листопада 2011 року приймав металобрухт. Міни ж прийняв від невідомого як брухт. Слідство у справі триває. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua