"Замість 365 громад буде 45"

Інна ОМЕЛЯНЧУК
20 червня 2015

Замість 365 тут утворять 45 територіальних громад відповідно до перспективного плану формування територій, який затвердили на сесії обласної ради.

«Це дорожня карта адміністративно-територіальної реформи і водночас основа тих змін, які відбуватимуться не один рік, — каже заступник голови Рівненської облради Степан Павлюк. — Адже і в Польщі, реформа якої визнана кращою в Європі, і в інших країнах такі зміни мають постійно вдосконалюватися. А вдосконаленню, відомо, меж немає». 

До речі, пропозиції змінити перспективний план депутати висловлювали вже на цій сесії. Але зміни розглянуть уже на наступній.  Натомість щойно затверджений перспективний план уже «поїхав» до Кабміну. Згідно із урядовою методикою, об’єднані  громади вже незабаром отримають кошти з фонду регіонального розвитку.

Для Рівненщини це 110 мільйонів гривень. Їх уже навіть публічно розподілили, засідання транслювали у прямому ефірі одного з місцевих телеканалів. Отож на затвердження в Кабмін разом із перспективним планом формування територій подали і перелік 39 об’єктів. І всі вони матимуть співфінансування з місцевих бюджетів.

Оскільки стратегію розвитку області до 2020 року прийнято раніше (Рівненщина — пілотна область, яка розробила її за методикою ЄС), то нині депутати ухвалили план реалізації стратегії на 2015—2017 роки.

«У ній визначено три основні цілі: розвиток економічного потенціалу, сільських територій та людського капіталу, — коментує  керівник департаменту економічного  розвитку Ігор Тимошенко. — Наявність стратегії та поетапного плану її реалізації дає нам змогу сподіватися не лише на державні ресурси. Наші можливості розширюються насамперед завдяки доступу до європейських інвестицій». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua