"Замість «Джексона — Веніка» список Магнітського"

Ганна РОМАШКО
8 грудня 2012

ПОЗИЦІЯ. Одночасно зі скасуванням поправки Джексона — Веніка, яка обмежувала торгівлю між Росією та США, американські сенатори проголосували за ухвалення «акта Магнітського», у якому передбачені візові санкції проти російських чиновників, причетних до загибелі юриста.

За «Закон про Сергія Магнітського» проголосували 94 сенатори, проти — чотири. Один із тих, хто голосував проти, — сенатор Карл Левін, пояснив своє рішення тим, що в законі йдеться про санкції лише проти російських порушників прав людей. «Чому б не поширити цю дію на інших?» — запитує він.

Акт Магнітського передбачає відмову у візах, а також фінансові санкції проти російських чиновників, які, як вважають у Вашингтоні, причетні до смерті юриста фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського у СІЗО та до інших порушень прав людини. Аби схвалене обома палатами (конгресмени визначилися 21 листопада) рішення почало діяти, його має підписати президент США Барак Обама.

Російське зовнішньополітичне відомство в офіційному коментарі на своєму сайті називає рішення американського сенату виставою у театрі абсурду та вказує, що будь-яка держава і так може забороняти в’їзд на свою територію будь-яким особам.

При цьому Москва заявляє, що не хоче відмовлятися від позитиву у відносинах з Вашингтоном, проте попереджає, що закон про Магнітського доволі негативно позначиться на перспективах двосторонньої співпраці.

Водночас один із лідерів російської опозиції, юрист Олексій Навальний на своїй сторінці у Twitter привітав усіх, хто домагався ухвалення закону про Магнітського у США. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua