"Замість електрики увімкни Сонце"

12 березня 2016

У великих містах, містечках, інших населених пунктах дедалі частіше можна помітити у приватних оселях, на підприємствах сонячні колектори, які перетворюють сонячну енергію на теплову. Ця новинка альтернативної природної енергії для нас уже не є такою недоступною, як раніше. Хоча обладнання поки що не з дешевих, але, за словами експертів, стає більш доступним.

– Кілька років ми навіть подумати не могли про такий попит на сонячні колектори, – розповіли в одній із фірм-реалізаторів цієї техніки. – Чимало громадян просто не знали про їхню ефективність і принцип роботи. Але ми побудували рекламну кампанію, засновану переважно на розсилці СМС – у цих повідомленнях ми розповідали клієнтам про свою продукцію. Завдяки таким послугам така реклама виявилася дуже ефективною і багато людей дізналися про переваги нового типу енергії. І, звісно, далося взнаки подорожчання газу.

– Ще два-три роки тому ми, напевне, й не розраховували, що зможемо встановити сонячні колектори. Та сьогодні в нас працює новітнє обладнання, одне із найкращих в Україні та найсучаснішими технологіями, – розповідає Олег Тирон, керуючий готельно-ресторанного комплексу. – Зважаючи на те, що наш заклад розташований у центрі доволі компактного і забудованого міста, зручним місцем для чималих сонячних панелей став дах будівлі. Двома рядами по п’ять подвоєних панелей встановили восени минулого року. Наступні майже десять років фахівці обслуговуватимуть й наглядатимуть за його роботою – увесь гарантійний термін.

Усі розрахунки щодо розташування та роботи обладнання здійснили одеські спеціалісти, а інженерні й монтажні роботи виконували місцеві майстри. Ми розуміли, що комуналка буде лише дорожчати, тож, крім електро- та газового обладнання, встановили ще й твердопаливні котли. Та останні два роки мріяли про сонячні колектори. І коли почули, що в Німеччині винайшли і впровадили нові технології – із системою захисту Drain-Back, – яка попереджає у найбільш спекотні дні закипання системи, – наважилися.

Підприємство опалює чималу площу – майже 2000 квадратних метрів комплексу. Водночас найбільша стаття витрат іде на нагрівання води.

– На опалення будівлі витрачаємо менше ресурсів, ніж на підігрівання води. На потреби готелю (а у номерах люкс є й джакузі та ванни), ресторану, кафе, пральні потрібно чимало теплої води – якщо готель повністю заповнений, то за добу витрачаємо до восьми тонн води. Тому ми шукали шляхи здешевлення цих витрат. Незважаючи на те, що система працює лише кілька місяців, нині вже бачимо ефект. Електрокотел, який працював здебільшого на додатковий нагрів води, ми повністю відімкнули, його заміняють сонячні колектори, – пояснює готельєр.

Енергією Сонця останні користуються й деякі комунальні установи.

– Раніше підігрівання води у басейні було прив’язане до опалювального періоду, коли розпочинали гріти садок, тоді й починав працювати басейн, – розповіли в адміністрації одного з дитячих садків, де вже чотири місяці працюють сонячні колектори. – Тепер ми від цього не залежимо. Наприкінці літа у садочку обладнали сонячні колектори, які нагрівають воду для басейну. Хоча минуло небагато часу, і зараз холодна пора, було мало сонячних днів, але ми вже бачимо переваги роботи нового обладнання. Якщо день сонячний, колектори нагрівають воду в мережі до 75 градусів. У нас стоять датчики, які все фіксують. Якщо Сонце достатньо нагріло воду, тоді басейн працює лише на сонячній енергії, якщо сонячної енергії замало, тоді вмикаються електронагрівачі.

Михайло СТОЛЯР
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua