"Замість першого місця — Гран-прі"

Надія ПЕТРИНА
1 лютого 2012

ПРЕСТИЖНО. Перемога хорової капели «Орея» з Житомира на міжнародному конкурсі в Іспанії стала її перепусткою до змагань за Гран-прі Європи.  

Навесні переможці шести престижних міжнародних хорових конкурсів  виборюватимуть Гран-прі Європи у словенському місті Марибор. З-поміж них і відома в нашій державі та за її межами Житомирська академічна хорова капела «Орея», яка здобула право на це, ставши володарем Гран-прі та «Призу глядацьких симпатій» на міжнародному хоровому конкурсі в Іспанії минулої осені.  

В іспанському місті Толосі тоді зібралися кращі колективи світу, зокрема з Італії, Великобританії, Росії, США, Китаю, Латвії, Німеччини. Хорова капела «Орея», яка представляла Україну, виступила там з 11 різноманітними творами, зокрема і фольклорними, в обробці українських композиторів Станіслава Людкевича, Тетяни Власенко, Євгена Савчука. За умовами конкурсу обов’язковими для виконання були і  досить складні твори на баскському діалекті іспанської мови. Житомирські митці з цим нелегким завданням, як і з іншими, впоралися якнайкраще. У номінаціях «Поліфонія» і «Фольклор» вони посіли перші місця. Отримавши від вимогливого журі  92,5 бала із 100 можливих, «Орея» здобула найвищу нагороду конкурсу — Гран-прі. Дістався українцям і «Приз глядацьких симпатій» — колективу віддали свої голоси 99% глядачів. Таку одностайність публіка виявила вперше за всю історію проведення цього мистецького заходу, який проводився 43-й рік поспіль, відзначали його організатори.         

— Це один із найсильніших конкурсів у світі, і ризик програти на ньому  дуже великий, — зазначив художній керівник і головний диригент «Ореї», заслужений діяч мистецтв України Олександр Вацек. — Тож напередодні я молився: «Боже, дай нам хоча б одне перше місце». І коли ми вибороли одне, потім друге перші місця, а згодом майже стовідсотковий приз публіки, причому іспанської, зокрема баскської, і світової, то я усвідомив: це наша велика перемога!



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua