"Замість танків — збіжжя і технології"

Валерій МЕЛЬНИК
17 листопада 2012

ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ

На Волині з колишньої оборонної рампи відправляють у Західну Європу  зернові власного виробництва

Хлібоприймальний пункт ТЗОВ «Волиньзернопродукт», з якого в Євросоюз відправлено перші 36 вагонів вирощеної на Волині сої, розташований поряд із рампою залізничної станції Мацеїв.

— Її було збудовано спеціально для розвантаження і навантаження танків, бронетранспортерів, бойових машин піхоти, артилерійських систем та іншої бойової техніки. Оскільки танки мають відносно обмежений моторесурс, а оборонні плани радянського генштабу передбачали, що у разі військового конфлікту протягом доби вони мають бути вже на Ла-Манші, — розповів на відкритті новобудови голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук.

На щастя, цій залізничній станції не судилося виступити важливим стратегічним об’єктом під час «надання інтернаціональної допомоги братським народам поневоленої Європи». І тепер важливий об’єкт, який востаннє експлуатували два десятиріччя тому, переобладнано під завантаження зерном спеціальних вагонів на вузькій залізничній колії, якою користуються в Західній Європі. Так у мініатюрі реалізовано ідею про «Інтерпорт Ковель», яку в регіоні плекали після здобуття Україною державної незалежності.

На новому хлібоприймальному пункті, що дав робочі місця чверті сотні місцевих жителів, створені усі необхідні умови для приймання, доведення до потрібних кондицій, завантаження, фумігації зернових, зокрема кукурудзи та ріпаку.

Обсяг експорту їх з області, до речі, постійно зростає. Фахівці Ягодинської митниці цього року оформили два десятки документів на експорт пшениці та  сотню — на вивезення за кордон зерна кукурудзи. Це, звісно, позитивно вплине в Поліському регіоні на сплату митних і податкових платежів.

Невпізнанно змінилася і траса колишнього стратегічного військового призначення Київ — Ягодин — Варшава. Протягом минулого і цього року колишню розбиту бетонку реконструювали, вдягнули у міцну «сорочку» із сучасних покриттів, і вона стала справжньою трасою добросусідства. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua