"Запорізька область вивчає німецький досвід"

Євген ЛОГАНОВ
5 березня 2016

Із землі Саксонія-Ангальт (ФРН) повернулася запорізька делегація керівників обласних структур та господарників.

— Нас вразили результати німецьких реформ у сфері ЖКГ та інфраструктури, — каже заступник голови ОДА Володимир Тоцький. — У них є такі самі будинки, як наші «хрущовки», та після санації вони архітектурно мають вигляд сучасних. Завдяки термомодернізації німці досягли значної економії тепла, хоч це й коштувало мільярдів євро.

За словами керівника Офіса реформ у Запорізькій області Олександра Свистуна, вони повернулися  з конкретними пропозиціями щодо співпраці. Так, досягнули домовленостей з інженерною палатою щодо направлення до них запорізьких проектів тепломодернізації для надання експертної оцінки та рекомендацій щодо вдосконалення, до речі, безкоштовно. У сфері пасажирських перевезень планують співпрацю з постачання автобусів великої місткості із сучасними засобами зв’язку, до того ж обладнаними для потреб людей з обмеженими можливостями тощо. Тож Запорізька обласна влада почала підготовку до реалізації всіх цих спільних проектів.

— Свого часу земля Саксонія-Ангальт зіткнулася з такими самими проблемами перехідного періоду, як і ми тепер, — каже голова Запорізької облради Григорій Самардак. — Ми на власні очі побачили результати перетворень: тепер це розвинена економіка та високі стандарти життя. Тому для нас дуже важливий досвід наших партнерів. Ми все побачили і зрозуміли, куди повинні рухатися.

В Запорізької області й землі Саксонія-Ангальт, яка свого часу належала до східної Німеччини, багато спільного. Майже однакові територія, кількість населення та схожа інфраструктура. Свій шлях переходу до західноєвропейських стандартів вони долають уже 25 років. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua