"Запрацював солодкий конвеєр"

Олександр ВЕРТІЛЬ
5 жовтня 2011

СЕЗОН

На Сумщині взялися за масове копання цукрових коренеплодів

І хоча цього року площа під ними не настільки масштабна, як колись, проте два цукрових заводи — в Жовтневому Білопільського та Угроїдах Краснопільського районів — повністю готові до переробного сезону. Їхній власник — компанія «Ук.Аз.-Дружба» — вклала значні кошти в модернізацію обладнання, розвиток об’єктів соціальної сфери місцевих населених пунктів. Передбачається, що на обох виробництвах працюватимуть понад 1100 робітників, а сезон триватиме не менше 100 діб.

Тим часом буряківники вже відправили на кагатні поля перші тонни  сировини. Як повідомив перший заступник начальника головного управління агропромислового розвитку Сумської облдержадміністрації Володимир Шахов, по всіх категоріях господарств цукристі займають 21,4 тис. га, у тому числі 900 — у підсобних селянських господарствах. З 18-ти районів буряківництвом опікуються в 12-ти. Якщо врожайність відповідатиме прогнозованій, то валове виробництво солодкої сировини перевищить 400, а цукру 50 тис. тонн за потреби 40-42. Тобто область зможе реалізувати частину продукції іншим областям.

Перші дні роботи не викликають якихось побоювань чи сумнівів. Там, де цю технічну культуру культивують роками, матимуть відповідні результати, наприклад у господарствах «Гарант» Сумського, «Псел» Краснопільського, «Урожай» Роменського районів та інших, де вирощування коренів поставлено на сучасну індустріальну основу. Тут мають відповідну техніку, напрацьовані технології, укладено угоди на переробку сировини.

Особливі бурякові надії  на фермерське господарство «Урожай» Роменського району, де корені займають 1036 га, або 5% до загальнообласної площі. За словами його керівника  Михайла Шевченка, цієї осені доволі висока цукристість коренеплодів —  від 15 до 16%. Та й урожайність вселяє оптимізм. Щоправда, засушлива вереснева погода внесла свої корективи, і буряківникам навіть з такими потужними комбайнами, як «Кляйне», працювати  доволі складно. Однак майстерність механізаторів та високі якісні характеристики техніки переважають примхи погоди. За прогнозами спеціалістів, цей рік обіцяє добрий урожай коренів, а відповідно — значні обсяги  виробництва цукру. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua