"Заправка з кривавим пальним"

Оксана ГОЛОВКО
22 вересня 2012

ВІЙНА. Сирійський військовий літак у четвер скинув бомбу на бензозаправку на північному сході країни, вбивши щонайменше 54 людини і поранивши кількасот, стверджує правозахисна організація «Сирійська обсерваторія прав людини», яка базується в Лондоні.

Часто-густо  перевірити обставини нападів у Сирії та кількість жертв неможливо, оскільки журналістам забороняють переміщатися всередині країни. Однак навіть з аматорського відео, поширеного в Інтернеті, видно, що вибух був досить потужний. А зважаючи на те, що єдина діюча в тому районі бензоколонка завжди обслуговує  багато людей, розрахунок на масштаб заподіяного, на жаль,  виправдався.

Новина про криваву заправку облетіла ЗМІ на тлі повідомлень про жорсткі сутички   між урядовими військами і озброєними  опозиційними угрупованнями  у столиці Сирії Дамаску та одному з найбільших міст країни  — Алеппо.

Опозиціонери й надалі  вимагають  відставки президента Сирії Башара Асада, звинувачуючи урядові сили в масових звірствах щодо мирного населення. Офіційний Дамаск у свою чергу стверджує: в країні орудують банди  озброєних терористів, прикриваючись демократичними гаслами. А тим часом  експерти констатують, що в  країні  йде повномасштабна війна і жодна зі сторін не готова відмовитися від використання зброї.

Урядові війська і бійці опозиційних сил Сирії готові битися один з одним до переможного кінця, заявив днями на прес-конференції Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, коментуючи розгляд сирійського питання на черговій сесії Генасамблеї цієї організації.

Пан Гі Мун закликав конфліктуючі сторони до політичного діалогу, який відображатиме  волю і устремління сирійського народу. Він додав, що спецпосланник ООН і Ліги арабських держав Лахдар Браха, можливо, представить план врегулювання конфлікту сирійській владі на наступному тижні.

Укотре звернувся до теми  миру в Сирії і Папа Римський Бенедикт XVI. Завершуючи свій візит на Близький Схід,  у Бейруті він виголосив проповідь до  християн регіону, закликаючи  до миру та протидії похмурому шлейфу смерті і руйнування у світі. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua