"Запрошення до перемовин"

Олег ГРОМОВ
20 жовтня 2015

В  «Урядовому кур’єрі» від 8 жовтня цього року ми детально розповіли про масові перевірки силовими структурами компаній IT-бізнесу, які відбувалися  протягом вересня у Дніпропетровську, Харкові та Києві. Тоді власники фірм скаржилися, що співробітники СБУ та МВС фактично паралізували роботу фірм влаштуванням «масок-шоу» та вилучанням серверів. Силовики говорили, що головною причиною їхніх дій були підозри окремих співробітників IT-компаній у тероризмі.

Усе це спричинило початок відтоку висококваліфікованих програмістів із нашої країни. Влада деякий час не коментувала події. Проте наприкінці минулого тижня заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов заявив, що розпочатий міністерством діалог бізнесу і влади вже дав перші результати.

«Було врегульовано питання з поверненням серверів компанії Divan TV. Проте це окремий випадок, а проблему обшуків потрібно розв’язувати системно. Нині заборона на вилучення серверів де-юре існує. Згідно з останніми змінами до Кримінально-процесуального кодексу, правоохоронці можуть це робити лише за ухвалою суду і тільки тоді, коли сервер виступає доказом у справі», — сказав він.

Але, за словами заступника міністра, судді часто змушують правоохоронців вилучати техніку, вказуючи в ухвалах розпливчасті формулювання на кшталт «копіювання даних» чи «вилучення засобів зберігання інформації». Крім того, вважає він, є підозри, що такі формулювання можна використовувати для тиску на підприємців чи навіть шантажу, для відсторонення конкурентів. Однак керівники  багатьох компаній, із ким спілкувався кореспондент «УК», зазначали: про жодні конкурентні війни тут не йдеться. Представники IT-бізнесу одностайні: це роблять для вибивання податків, оформлення високих штрафів тощо.

За словами Максима Нефьодова, відбувається серія зустрічей з ІТ-компаніями, асоціаціями, представниками СБУ і МВС, а також Фіскальної  служби щодо напрацювання єдиного рішення та законодавчих змін. Більшість проблемних питань можна було б вирішити не обшуком із виламуванням дверей, а простим дзвінком чи запитом. Крім того, бізнес пропонує безкоштовне навчання для правоохоронців, зокрема в регіонах, щоб підвищити їхній професіоналізм у кібер-сфері. 

За словами начальника управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України Сергія Демедюка, силовики розуміють, що проведення перевірок з вилученням серверів — це згубна практика для бізнесу, і це питання треба вирішувати. «З іншого боку, ми не можемо не реагувати на порушення закону. Правила повинні бути однакові для всіх. Інша річ, що ці правила треба відкоригувати», — каже він.

Силовик повідомив, що триває обговорення проекту змін до КПК за участю всіх сторін переговорного процесу, зокрема й представників IT-бізнесу.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua