"Запущена форма гіпертонії може призвести до сліпоти"

19 червня 2019

Симптоми високого кров'яного тиску складно виявити на ранній стадії, тому це захворювання викликає занепокоєння серед медиків. Без належного лікування ця недуга може стати причиною серйозних захворювань з серцево-судинною системою. Медики відзначили, що запущена форма гіпертонії може погіршити зір і навіть призвести до сліпоти.

За словами фахівців, стрибки артеріального тиску можуть пошкодити очі трьома способами.

Перша небезпека – пошкодження очних судин. Високий кров'яний тиск може порушити систему, яка постачає сітківку кров'ю. Такий стан провокує кровотечу в очах, помутніння і навіть втрату зору. Люди з діабетом піддаються такому ризику найбільше.

Друга небезпека – рідкі відкладення під сітківкою. Такий стан викликає скупчення води під сітківкою, що може порушити роботу кровоносної судини. Підвищений тиск може спотворити зір і призвести до утворення рубців.

Третя небезпека – пошкодження нерва. У такому стані повністю порушується кровообіг, який блокує зоровий нерв. Це може вбити чутливість очей і викликати втрату зору.

Очі – дзеркало організму. Медики радять прислухатися до сигналів свого організму, щоб виявити хворобу на ранній стадії.

Як розповіли медики, стрибкам кров'яного тиску можна запобігти і контролювати їх. Для цього потрібно внести деякі корективи в спосіб життя.

Дієтологи рекомендують зменшити кількість солі і дотримуватися здорової дієти. Обов'язково потрібно скоротити алкоголь. Гіпертонія частіше виникає у людей з ожирінням, тому варто позбутися від зайвої ваги. Також необхідно додати фізичних навантажень і припинити курити. Нормалізація сну і відмова від кофеїну також допоможуть знизити ризик виникнення захворювання.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур'єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua