"Зареєструвати немовля можна в пологовому будинку"

Ірина ПОЛІЩУК
24 грудня 2015

Павло Петренко вручив щасливим батькам перший документ їхньої дитини. Фото Володимира ЗAЇКИ

Днями Київська область долучилася до пілотного проекту Мін’юсту із видачі свідоцтв про народження дитини в пологових будинках. Тепер у пологовому будинку Броварів буде так званий фронт-офіс юстиції, куди звертатимуться тато чи мама. Його працівник матиме доступ до електронного реєстру і 24 години на оформлення свідоцтва. Єдине, що повинні швидко зробити батьки, — визначитися з ім’ям новонародженого й подати оригінали своїх паспортів та свідоцтво про шлюб. Завдяки запровадженню такої послуги зменшаться черги в РАЦС.

«У пологовому будинку працює фронт-офіс Мін’юсту, спеціалісти якого протягом 24 годин після подання документів видадуть свідоцтво про народження дитини, — запевнив під час відкриття проекту в броварському пологовому будинку міністр юстиції Павло Петренко. — В режимі онлайн інформацію про народження вносять до реєстру, завдяки чому все швидко оформлюють, і мами виписуються з пологового разом із дитиною та її першим офіційним документом».

Цю послугу надають у всіх обласних центрах, а фронт-офіси Мін’юсту працюють у 39 медичних закладах. Пологовий будинок у Броварах став сороковим у цьому списку. Загалом з моменту початку пілотного проекту майже 5 тисяч немовлят отримали свідоцтва у пологових будинках. «Сподіваємося, що за активної позиції представників органів влади на місцях вже до кінця наступного року послуга з видачі свідоцтв про народження на місці запрацює у всіх районних пологових будинках», — наголосив Павло Петренко.

Голова Київської ОДА Володимир Шандра зазначив, що в області щорічно народжується понад 20 тисяч дітей. Завдяки проекту, який впроваджує Мін’юст, їхні батьки зможуть отримувати зручний сервіс. Пізніше послуга реєстрації з’явиться у Василькові, Білій Церкві й Ірпені. А до кінця першого кварталу 2016 року до цього планують долучити всі райцентри Київщини. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua