"«Засмагле» євро не хоче з пляжу"

Оксана ГОЛОВКО
23 серпня 2012

ПОСТВІДПУСКНЕ. Після сезону відпусток у Європі поновлюються переговори щодо збереження зони євро. Головна різниця у поглядах щодо подолання кризи  полягає у тому, що держави Півночі ЄС на чолі з Німеччиною, наполягають на подальшому застосуванні політики жорсткої бюджетної економії, тоді як держави Півдня — Франція, Італія, Іспанія — вважають: подальша економія лише стимулюватиме подальше уповільнення їхніх економік. Сьогодні чергову зустріч з цього приводу проведуть у Берліні канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд.

Прем’єр-міністр Греції Антоніс Самарас, який має зустрітися з німецьким і французьким лідерами наприкінці тижня, в інтерв’ю німецькій газеті Bild, заявив, що Греції життєво необхідний додатковий час для того, щоб зроблені кроки щодо скорочення бюджетних витрат дали ефект і привели до зростання економіки.

За словами А.Самараса, Афінам для порятунку від банкрутства не потрібні більше додаткові гроші від Євросоюзу, однак необхідний час для того, щоб «перевести дихання» після радикальних скорочень державних витрат. Він висловив сподівання, що найближчим часом партнери Греції не висуватимуть додаткових вимог для отримання чергових траншів кредитів МВФ та ЄС.

В інтерв’ю А.Самарас також різко висловився проти можливого виходу Греції з єврозони. (Як відомо, наприкінці минулого тижня про потребу вивчити можливість «цивілізованого розлучення» у зоні євро заявив фінський міністр закордонних справ Ерккі Туоміоя).

Очікується, що доповідь про висновки щодо економічної ситуації у Греції «трійка» кредиторів оприлюднить на початку вересня. А доки у самій єврозоні лунає дедалі більше застережень щодо майбутнього спільної європейської валюти,  у Міжнародному валютному  фонді, приміром,  радять європейським лідерам і надалі рухатися у напрямку більш тісного економічного та валютного союзу, аби подолати кризу та уникнути серйозних наслідків для всієї світової економіки. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua