"Засвітяться мільйони лампочок"

Світлана ГАЛАУР
15 липня 2011

ПАРТНЕРСТВО. Харківський  «Турбоатом» завершив масштабну реконструкцію енергоблока ТЕС Аксу в Казахстані, де урочисто запустили другий блок, модернізований  підприємством. Завдяки цьому потужність  збільшилася на 25 МВт.  На цю станцію завод поставив турбіну  нового покоління, яку встановили замість старого агрегата, що давно  відпрацював  свій ресурс.

Як повідомили в прес-службі підприємства,  ВАТ «Турбоатом» провів повузлову реконструкцію блока, включаючи модернізацію турбіни, казана, електрофільтра, комплексного розподільного пристрою, електроустаткування. Тепер на ТЕС Аксу не лише  зросла потужність, а й знизиться собівартість вироблюваної електроенергії та підвищиться надійність роботи устаткування. Покращаться також екологічні показники роботи станції.

— Це вже четвертий енергоблок ТЕС Аксу, запущений з устаткуванням нашого виробництва, — говорить заступник генерального директора з маркетингу ВАТ «Турбоатом» Олександр Бураков. — Раніше, у серпні 2003 року відбувся пуск блока №  4,  у листопаді 2006-го —  запустили блок №  3, а у вересні 2008-го — № 1. У травні цього року відвантажили устаткування для 6-го блока і  на станції вже розпочали монтажні роботи.

За словами Олександра Буракова, ТЕС Аксу — давній партнер «Турбоатома». І вже багато років завод плідно співпрацює зі станцією з удосконалення і підвищення надійності турбінного устаткування. На всіх восьми блоках ТЕС, починаючи з 1968 року, встановлені парові турбіни виробництва ВАТ «Турбоатом».

Потужностей  нового енергоблока, як стверджують фахівці,  вистачить для того, аби запалити 3 млн 250 тис. лампочок по 100 Вт, забезпечити електроенергією всю Актюбинську область, освітити чверть міста Алмати, все місто Сочі (без врахування нових об’єктів до Олімпійських ігор) і  30 таких міст, як Аксу.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua