"Завод, задушений Росією, піднімається з колін"

Євген ЛОГАНОВ
29 березня 2016

У Запоріжжі за участі Державної фіскальної служби, Фонду держмайна України, Державної екологічної інспекції, правоохоронних органів, фахівців галузі кольорової металургії та керівників обласної влади відбулося засідання «круглого столу» щодо перспектив розвитку ПАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат». Головна тема наради гостра: вихід комбінату з кризової ситуації.

За даними гендиректора ПАТ «ЗАлК» Дмитра Лобікова, свого часу завод був єдиним в Україні виробником первинного алюмінію, легованих сплавів на його основі, кристалічного кремнію, феросиліцію і силуміну. На комбінаті проходив повний металургійний цикл: від переробки руди до виготовлення алюмінію і сплавів на його основі. Проте через збитковість (після підвищення цін на енергоносії) поступово зупинили виробництво кремнію, глинозему, алюмінієвої катанки й електролізу. Нині на підприємстві взагалі нічого не виробляють, бо ще в 2012—2015 роках російський ОК «РУСАЛ» реалізував план знищення українського конкурента на світовому ринку алюмінію: він не тільки вивів запорізьке підприємство з експлуатації, а й демонтував і продав за дуже заниженою ціною обладнання електролізного цеху заводу. Вивели зі складу комбінату унікальне родовище — Глухівський кар’єр кварцитів, фіктивно сформували кредиторську заборгованість перед підконтрольними російській стороні офшорними компаніями.

З 2010 року тривав судовий процес, ініційований Генпрокуратурою України, з повернення до держвласності 68% акцій комбінату через невиконання власником підприємства (ОК «РУСАЛ») інвестиційних зобов’язань. 9 червня 2015 року згідно з рішенням Верховного суду України пакет акцій ПАТ «ЗАлК» розміром 68,0095% статутного капіталу зараховано до активів держави. Нові керівники підприємства ініціювали перевірку Держфінінспекції. Результати ревізії передадуть органам влади й правоохоронцям.

Заборгованості із зарплати на комбінаті немає, проте перед Пенсійним фондом України вона становить 14,6 мільйона гривень, за спожиту електроенергію — 2,5 мільйона. І суми постійно зростають, бо рахунки ПАТ «ЗАлК» заарештовано. Дмитро Лобіков вважає, що фінансові проблеми можуть стати перепоною у відновленні діяльності заводу.

Насамперед на комбінаті планують почати виробництво алюмінієвої катанки і кремнію, яке можна відновити за рахунок ліквідації непотрібного майна. Планують запустити ТЕС, щоб працювала на потреби заводу. Стосовно утилізації електролізу, то, за словами керівництва ЗАлК, процес настільки дорогий, що за нинішніх умов неможливий.

— Цей завод — ціла епоха для Запоріжжя й України загалом, — каже  в. о. голови Запорізької ОДА Костянтин Бриль. — Тож маємо налагодити партнерську співпрацю, взаємний контроль і допомогу між всіма держструктурами і комбінатом. Адже в нас одне завдання: створити позитивну динаміку зростання економічних показників на підприємстві і нові робочі місця для запоріжців.

Отак поступово планують вивести ЗАлК на рентабельність, яка була в нього колись. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua