"Завтра у православних християн розпочнеться Різдвяний піст"

27 листопада 2012

ЧАС МОЛИТВИ. Сьогодні Пилипові заговини перед Різдвяним постом - останній день, коли їдять скоромну їжу (м'ясні та молочні продукти)перед постом. Завтра розпочинається Різдвяний піст, який триватиме до 7 січня.

«Настає Різдвяний піст. Ним ми готуємося зустрічати Різдво Христове, а це - свято найбільшої свободи і величезної відповідальності, яку явив нам Бог»,- говорить священик Сергій Круглов.

У час посту священики радять відмовитись від розважаючих заходів, частіше звертати свої молитви до Бога, більше уваги приділяти рідним, допомагати тим, хто потребує піклування . Адже піст - це не гастрономічне утримання, це перш за все наша свобода від наших гріхів.

Головна ідея посту полягає у поєднанні фізичного посту з духовним. По закінченні його православні святкують Різдво Христове. Звідси і назва — Різдвяний піст. Під час цього посту забороняється вживати м'ясні, молочні страви, а також яйця. Дозволено споживати в середу і п'ятницю рослинну їжу без олії, а у вівторок, четвер — рослинну їжу з олією. В суботу, неділю до 2 січня, а також на великі свята дозволяється вживати рибу. Допускається полегшення посту. Піст полегшується для тих, хто хворіє або працює на важких роботах, вагітних, годує грудних дітей. Під час посту заборонено звершувати лише вінчання. Щодо інших треб, наприклад, хрещення, — то вони проводяться незалежно від того, є піст чи його немає.

Ера fm 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua