"Зберігання зернових під контролем метрологів"

Світлана ГАЛАУР
8 серпня 2012

ВИМІРЮВАННЯ. Якщо точність — це ввічливість королів, то саме фахівці державного метрологічного нагляду ДП «Харківстандартметрологія» змушують усіх, хто ухиляється з тих чи інших причин від встановлених норм, дотримуватися їх. А роблять вони це під час планових і позапланових обстежень підприємств, де застосовуються засоби вимірювальної техніки. За перше півріччя цього року група державного метрологічного нагляду ДП «Харківстандарт?метрологія» виявила порушень на 80% перевірених об’єктах. Про це розповів власному кореспонденту «Урядового кур’єра» керівник групи Богдан Рудницький. За його словами, фахівці держметнагляду протягом шести місяців провели 50 планових та одну позапланову перевірку. На 40 перевірених підприємствах метрологічна діяльність не відповідала вимогам Закону «Про метрологію та метрологічну діяльність».

Особливу увагу під час перевірок, як зазначив Богдан Рудницький, привернули вимірювальні канали контролю температури зберігання зернових продуктів, що входять до складу інформаційно-вимірювальної системи контролю температури зберігання зернових продуктів типу «МАРС», засоби вимірювальної техніки медичного призначення, ваги електронні тощо. Усі ці 138 приладів були піддані інспекційній повірці і 15 з них забракували за її результатами. Загалом було обстежено 2304 засоби вимірювальної техніки, з яких 516 визнано непридатними до застосування.

 Богдан Рудницький поінформував, що порушникам метрологічних норм і правил видано 34 приписи про усунення виявлених недоліків, а 29 — про заборону застосування неповірених приладів.

Не обійшлося, за словами керівника групи державного метрологічного нагляду, і без штрафів. Понад 40 осіб, винних у порушеннях метрологічних норм і правил, притягнуто до адміністративної відповідальності та оштрафовано на 7208 грн. Усі ці кошти надійшли до держбюджету. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua