"На Миколаївщині збирають пізні культури, а посівній перешкоджає посуха"

Олена ІВАШКО
5 жовтня 2011

УРОЖАЙ. На Миколаївщині збирають пізні культури і готуються до врожаю-2012. На полях області триває збирання пізніх культур — гречки, проса, соняшнику, кукурудзи, а от початок посівної кампанії, на жаль, стримує посуха. Як зазначив заступник начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Григорій Похилько, вже практично два місяці на більшості сільськогосподарських угідь Миколаївщини не впало жодної краплини дощу.

— Такої затяжної посухи в період підготовки грунту та сівби озимих я вже давно не пам’ятаю, — зауважив Григорій Федорович. — Локальні опади у 5-7 мм, які нещодавно зачепили окремі райони області, на загальну ситуацію щодо браку вологи істотно не вплинули і, швидше, завдали шкоди, аніж принесли користі. На сьогодні у метровому шарі грунту вологи практично немає, тому вкрай потрібні бодай 50 мм опадів. Звичайно, засушлива погода сприяє збиранню гречки, проса, кукурудзи та соняшнику, але стримує темпи збирання буряку та картоплі, а про сівбу і говорити годі.

Незважаючи на приємну для городян і складну для аграріїв погоду, господарства області вже посіяли 53,2 тис. га озимої пшениці, 1,8 тис. га жита та 53,1 тис. га ріпаку. Наближається до завершальної стадії збирання гречки, якої у засіки господарств уже засипали 8,9 тис. тонн. Найбільших зусиль, аби уникнути минулорічного ажіотажу з цією культурою, доклали у Братському (2,9 тис. тонн) та Казанківському (1,28 тис. тонн) районах. До речі, господарства Братського району вирізняються не лише у кількісному вимірі, а й у якісному — на фоні середньої врожайності по області 9,9 ц гречки з гектара тут отримали показник у 15 ц/га.

А от збирання кукурудзи тільки розпочинається: до цієї роботи взялися у п’яти районах — Арбузинському, Веселинівському, Вознесенському, Новоодеському та Очаківському. В активну фазу соняшникових жнив увійшли всі райони Миколаївщини. На сьогодні середня врожайність олійної культури становить 15,2 ц/га, а найвищий цей показник у Казанківському та Первомайському районах — 19,1 ц/га і на Веселинівщині — 18,6 ц/га. В області вже намолочено понад 242 тис. тонн насіння соняшнику. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua