"Збивати тиск і жити з діабетом навчать у «Школі здоров’я»"

18 лютого 2016

Як зберегти здоров’я, як правильно лікуватися та який спосіб життя вести – цьому безкоштовно навчають усіх охочих лікарі Чернівецької міської поліклініки №1.

На заняттях «Школи здоров’я» тут можна почути лекції на різні медичні теми, поспілкуватися з фахівцями та пацієнтами.

Слухачі на заняттях мають змогу також проконсультуватися у фахівців. Лікарі наголошують на недопустимості самолікування, коли люди звертаються безпосередньо в аптеку за консультацією. Звичайно, важливо, щоб в аптеці працював фаховий фармацевт і в закладі була ліцензія на аптеку.

Однак важливо, щоб рецепт пацієнтові виписав лікар відповідного профілю.

– Раніше у нас діяла лише освітня програма для жінок з профілактики онкозахворювань, – розповіла організатор «Школи здоров’я» Любов Власик, завідуюча відділенням профілактики КМУ «Міська поліклініка №1». – Але ми у відділенні вирішили зробити цю роботу більш масовою. Ще з 2012 року залучаємо до неї терапевтів та вузьких фахівців. Слухачів школи вчимо здоровому способу життя, запобіганню найпоширенішим захворюванням.

Окрім того, слухачі школи вчаться корисним навикам: вимірювати тиск, визначати статус харчування за індексом маси тіла, визначати ризик серцево-судинних захворювань залежно від об’єму талії, правильно здавати аналізи та робити кардіограму тощо. Охочих зважують на жировому аналізаторі, який показує відсоток жирової тканини в організмі.

– Стараємося кожному дати індивідуальну інформацію, – зауважує Любов Власик. – Головне, щоб люди зрозуміли, що основний чинник їхнього здоров’я – вони самі. А медицина мало на нього впливає. Доведено, що наше здоров’я на 51% залежить від способу життя, по 20% припадає на вплив спадковості і навколишнього середовища і лише 9% визначають медичні чинники.

За словами лікаря, усі соціально значимі захворювання – онкологічні, серцево-судинні, хронічні респіраторні й діабет – мають спільні фактори ризику. Це:

♦ тютюнопаління;

♦ неправильне харчування;

♦ недостатня фізична активність;

♦ зловживання алкоголем.

Слухачам школи пояснюють, що той чи інший чинник має різні наслідки. Але той самий фактор, який спричинив хворобу, пізніше сприяє її прогресуванню.

– Намагаємося, щоб кожен побачив загальну картину впливу на свій організм шкідливих факторів і виправив ситуацію, – пояснює лікар. – Наприклад, гіпертонік після нашого заняття знатиме, як йому реагувати на стреси, що краще їсти…І якщо він правильно змінить свій спосіб життя, йому знадобляться менші дози ліків або звичне лікування діятиме ефективніше.

Цінність занять ще й у живому спілкуванні. Відвідувачі діляться порадами один з одним, а також прислухаються до рекомендацій лікаря. Адже на прийомі пацієнтам бракує часу отримати відповіді на всі запитання. Кожне заняття розраховане на одну годину, але зазвичай ще година витрачається на спілкування.

Трохи часу на занятті відводиться інформації з фітотерапії, здорового харчування, фізичній розминці.

Кожен відвідувач «Школи здоров’я» отримує табличку зі своїми показниками артеріального тиску, маси тіла тощо. А на наступному занятті постійні відвідувачі перевіряють ці показники – і дуже радіють, якщо вдалося їх покращити.

Людмила ТИМОФІЙЧУК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua