"Зекономити 70% газу — це реально"

Інна КОСЯНЧУК
18 травня 2012

ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЯ. Під час підготовки до наступного опалювального сезону особливу увагу треба приділити енергоощадним заходам. Адже це — реальна можливість істотно економити енергоресурси, а отже, й кошти. Про це говорили вчора представники і Мінрегіону, і областей України під час відеоконференції, яка відбулася в Кабінеті Міністрів.

Директор департаменту житлової політики Мінрегіону Віталій Шаповаленко зауважив, що без узгоджених дій уряду, місцевих органів влади та населення проблему неможливо буде розв’язати, з огляду на її складність. Нині тема енергозбереження не сходить з порядку денного засідань Кабінету Міністрів.

Віталій Шаповаленко поінформував, що нині триває робота над нормативною базою щодо енергозбереження в житловій сфері й будівництві. Так, діють будівельні норми й правила, сформовано певні стандарти. Також уже пройшов перше читання у Верховній Раді законопроект «Про енергоефективність у житлових будівлях».

Основна проблема — фінансова. Віталій Шаповаленко поінформував, що у держбюджеті на цей рік уперше закладено 40 млн грн на пільгове кредитування юридичних осіб, зокрема й власників багатоквартирних будинків, для проведення капремонтів з енергоощадними заходами. На наступний рік планується закласти з цією метою 400 млн грн, на 2014-й — 500 млн грн, 2015-й — 600 млн грн. Інноваційність цієї програми в тому, що завдяки їй відпрацюють модель револьверного фонду, який діятиме на постійній основі. Також Мінрегіон веде активні переговори з міжнародними фінансовими організаціями щодо залучення довгострокових дешевих кредитних ресурсів.

Нині впроваджують пілотні проекти з енергозбереження. У мікрорайонах Бердянська, Черкас, Нововолинська і Жовкви планують провести комплексну термомодернізацію будинків, осучаснити тепломережі та  об’єкти теплогенерації. Віталій Шаповаленко розповів, що, наприклад, у Жовкві це дасть можливість скоротити споживання теплової енергії в житловому секторі майже до 70%, а також відмовитися від газу і перейти на альтернативні види палива.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua