"Зекономив на годиннику – купив танк"

29 сiчня 2016

Чи відомо вам, скільки нині коштує статусний годинник? Щонайменше кількасот тисяч доларів. Сума, за яку можна придбати пристойний особняк у Києві чи кілька кілограмів золота. А що ви отримаєте взамін? Точний механізм відліку часу (надійні хронометри у «скромніших» виробників вартують два-три долари), кілька грамів дорогоцінного металу в кращому разі (у гіршому – просто позолоту), і – увага! – найдорожче... Просто імідж. Тобто підвищення свого статусу в очах інших.

То чи варто за такий сумнівний бонус витрачати суму, яка дорівнює, скажімо, вартості танка для бійців АТО?

З іншого боку, погодьтеся, і без такої статусної речі, як годинник, ділового чоловіка нині важко уявити. Який же вихід? Виявляється, можна купити точну копію годинника провідного світового бренду у сотні разів дешевше за оригінал.  Відрізнити їх від бренду насправді нереально – ті ж турбійони, вічні календарі, покажчики фаз Місяця та інші «фішки», причому з гарантією і за якихось кілька тисяч гривень.

Асортимент брендових копій вражає – від гламурних виробів французьких будинків моди до культових швейцарських PatekPhilippe – виробника хронометрів, які незмінно входять до рейтингу найрозкішнішої продукції і ціна за деякі екземпляри сягає кількох мільйонів доларів.

До речі, моду на недорогі годинники серед сильних світу цього кілька років тому запровадив американський президент Барак Обама. Він з’являвся на публічних заходах з дешевим наручним годинником Jorg Gray 6500 – на батьківщині цього годинника, у Китаї такий хронометр продають усього за 200 доларів. До речі, після зробленої Обамою реклами, розпочався справжній бум попиту на цю двохсотдоларову модель годинника. Не тільки у США, але й у багатьох країнах такий годинник потрапив до топ-продажів. Компанія-виробник навіть випустила окрему серію таких годинників з ремінцем зі шкіри буйвола і вигравіюваною датою інавгурації Обами на корпусі.

Щоправда, на відміну від масових моделей, годинник Обами прикрашений емблемою Американської секретної служби. Справа в тому, що цей хронометр Бараку Обамі на День народження подарували його охоронці. Крім того, за деякими даними, під час виборчої кампанії Обамі порадили носити скромний годинник, щоб не викликати роздратування у виборців. Тож дешевий годинник ще й сприяв успішній політичній кар’єрі американського президента.

Ольга БОДНАРЧУК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua