"Земельні дані стали прозорими"

8 жовтня 2015

З 6 жовтня кожен охочий може безперешкодно отримати інформацію про власників і користувачів земельних ділянок на всій території нашої країни. Відкриттям такого реєстру Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру сподівається посилити контроль громадянського суспільства за використанням та обігом земель.

До цієї електронної послуги можна вдатися, скориставшись Публічною кадастровою картою, розміщеною за адресою: map.land.gov.ua. Заявникові потрібно лише мати електронну ідентифікацію — це може бути електронний цифровий підпис чи підтвердження даних через банківську картку (BankID). Інформаційна система автоматично опрацьовує запит і надає відомості про права власності на землю і дату їх набуття. Інформацію надають на безоплатній основі.

Старт роботи онлайн-сервісу, який надає інформацію про власників земельних ділянок і дає змогу отримати витяг про нормативно-грошову оцінку, прокоментував віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко: «Це реальна реформа і реальна боротьба з корупцією. Власність у країні поступово стає прозорою, що є ознакою здорового демократичного суспільства. Ми почали цей шлях і вже нікуди з нього не звернемо».

Як передає слова урядовця прес-служба Мінрегіону, пріоритет роботи — мінімізація «фактора чиновника», який спричиняє корупцію. Тож усі послуги, які українці зможуть отримати в електронній формі, потрібно перевести на цифрову основу. Система повноцінно працює без втручання так званого людського чинника й унеможливлює хабарництво.

Проект втілювали в життя представники Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру і Державного агентства з питань електронного урядування. Координує його Геннадій Зубко.

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua