"Земельний конфлікт набув кримінального забарвлення"

Людмила ЩЕКУН
26 сiчня 2013

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО  НАДРУКОВАНОГО. Наприкінці грудня «УК» писав про земельний конфлікт, який стався у трьох приморських селах Бахчисарайського району. Люди, що не змогли за 8 років знайти правди у судах та відстояти своє законне право на землю, вдалися до кардинальних заходів. Вони перекривали дороги, палили шини, аби привернути увагу до неправомірних дій керівників агрофірми «Крим».  Розуміючи, що селянам урвався терпець остаточно, Голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов провів з ними зустріч у Будинку культури села Вілінота, під час якої пообіцяв повернутися за місяць з конкретними результатами.

І ось під час січневої зустрічі з ініціативною групою у Вілінській сільській раді він повідомив, що на сьогодні відкрито провадження за двома кримінальними справами. Йдеться про зловживання службовим становищем. Над цими справами тепер працює Головне слідче управління МВС у Криму. Крім того, додатково створено робочу групу, до якої увійшли представники податкової, міліції та прокуратури. Нині вилучаються матеріали, які доведуть, що земельні паї та об’єкти комунальної власності незаконно передавалися з рук у руки.

Розмовляючи із селянами, голова виконавчої влади автономії заявив, що крапка у цьому питанні буде поставлена Севастопольським апеляційним господарським судом, куди наприкінці січня надійде справа. До неї Рескомзем Криму додасть довідку, що спірна земля все-таки підлягала розпаюванню на законних підставах і належить пайовикам.

Також, як повідомили у прес-службі Ради міністрів, на прохання жителів сіл паралельно проводиться работа з повернення громадам об’єктів соціально-культурної сфери. Зокрема приміщення дитячого табору «Альбатрос», де колись мали можливість відпочивати сільські діти, і дитячого садка. Нині матеріали направлені до прокуратури, а селищним радам рекомендовано прийняти об’єкти на баланс, щоб після судових рішень повернути їх громаді.

Крім того,  ініціативна група готується подавати до суду ще одну позовну заяву щодо стягування зарплатного боргу селянам, котрі працювали в  агрофірмі «Крим»,  а також багаторічну невиплату грошей за оренду землі та доведення земельних угідь до жалюгідного стану. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua