"Жінки вимагають смерті гвалтівників"

Оксана ГОЛОВКО
4 сiчня 2013

РЕЗОНАНС

В Індії висунуть звинувачення підозрюваним у важкому злочині, який сколихнув суспільство

Щодня тисячі жінок у різних куточках країни збираються на акції протесту. В середу вони пройшли ходою вулицями Делі до Радж-Гхату — меморіалу на честь Махатми Ганді, — виступаючи  проти згвалтувань та ставлення до жінок в індійському суспільстві загалом. Аби зупинити наростання суспільного гніву, уряд країни оголосив про низку заходів, які матимуть на меті зробити великі міста безпечнішими для жінок.

Тим часом у суді делійського району Сакет  слухають справу про вбивство студентки-медика, яку згвалтували в автобусі в Делі. У скоєнні злочину підозрюють п’ятеро чоловіків. Шостий підозрюваний ще не досяг повноліття. Тож поліція розпорядилася провести аналіз тканин з його кісток, щоб точно визначити вік. Місцеві ЗМІ припускають:  якщо підозрюваних визнають винними, їм загрожує смертна кара, яку в Індії виконують досить рідко. 

У жертви також могли бути діти… Фото з сайту news.yahoo.com

Як відомо, 23-річна жінка померла минулих вихідних в одній із сингапурських клінік від ран, отриманих після того, як на неї напали 16 грудня. Згвалтування відбулося в автобусі, в якому жертва, ім’я якої не розголошують, та її друг хотіли доїхати з одного району Делі до іншого. 

Глум тривав близько години, після чого дівчину та її супутника побили залізними прутами і на ходу викинули з автобуса. У вівторок джерела в поліції повідомили, що, коли студентка впала на дорогу, водій автобуса намагався переїхати її.

Відколи стався напад, у країні щодня відбуваються протести, учасники яких гнівно висловлюються про ставлення до жінок в Індії та закликають змінити закони, щоб краще захистити жінок від насильства. Серед протестувальниць була і головний міністр Делі Шейла Дікшіт, яка закликала зробити суворішими закони, що карають за сексуальне насильство, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Одним із запобіжних заходів має стати і  збільшення кількості нічних поліцейських патрулів, перевірки водіїв автобусів та їхніх помічників, а також заборона обладнувати автобуси шторками та тонованим склом. Крім того, уряд обіцяє розміщувати фотографії, імена та адреси засуджених за згвалтування на офіційних сайтах.

Індійський уряд створив два комітети, завданням одного з яких буде забезпечення пришвидшеного розгляду справ, пов’язаних із сексуальним насиллям щодо жінок, а іншого — вивчення недоліків, що могли стати причиною.

Родичі жертви, які нещодавно  піддали кремації тіло страдниці, заявили,  що не заперечуватимуть, якщо новий закон для боротьби зі згвалтуваннями назвуть на її честь, як це раніше запропонував молодший міністр освіти Індії Шаші Тарур. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua