"Житлові й інфраструктурні рани Донеччини"

Павло КУЩ
30 жовтня 2015

Окремі території сучасного Донбасу нагадують важкопоранених людей, але точніше щось дізнатися про їхню долю й надати відповідну допомогу тривалий час не давали змоги бойові дії. А тому після припинення вогню тільки за останні два-три тижні нарешті з’явилася можливість відносно безпечно вивчити і обстежити руйнування в населених пунктах у безпосередній близькості до лінії зіткнення. На жаль, сумний реєстр потерпілих об’єктів і сума збитків тільки збільшуються і поки ще не остаточні. Хоча навіть попередній підрахунок завданої шкоди вражає: з початку бойових дій лише на тій території Донеччини, яку зараз контролює Україна, зруйновано чи пошкоджено понад 9,2 тисячі житлових будинків та об’єктів інфраструктури. Збитки вже сягають близько 3 мільярдів гривень.

Як повідомили у департаменті інвестиційно-інноваційного розвитку і зовнішніх інвестицій Донецької ОДА, повністю або частково зруйновано майже 7,5 тисячі споруд житлового фонду, 39 шкіл, 29 медичних закладів, 24 дитсадочків. Зазнали пошкоджень і чимало об’єктів електропостачання, газопостачання та дорожньо-транспортної інфраструктури: відновлення потребують майже 320 кілометрів доріг державної та 298 кілометрів шляхів комунальної власності, що мають стратегічне значення. За словами директора згаданого департаменту Донецької ОДА Оксани Головко, для забезпечення нормального водопостачання необхідно відремонтувати понад 100 кілометрів пошкодженого водогону, відновити роботу Донецької фільтрувальної станції, більшість каналізаційно-насосних станцій, 6 мостів через канал Сіверський Донець — Донбас. Завдяки цим зусиллям якісну воду зможуть отримувати понад 3 мільйони жителів Донеччини, а більш ніж 400 гектарів територій вдасться захистити від підтоплень. Матимемо змогу зменшити втрати води на 40%, а електроенергії — на 25.

Водночас із підрахунком втрат і збитків обласна влада вже визначила основні напрями і умови відновлення та подальшого розвитку краю. Серед першочергових завдань — відновлення та створення сучасної транспортної і комунальної інфраструктури, забезпечення якісного життя краян, зокрема вони матимуть змогу отримувати кваліфіковану медичну допомогу й освіту, а також впровадження сучасних екологічних стандартів, зниження критичного рівня монополізму економіки, зменшення рівня корупції. Виконанню цих планів має посприяти подальше залучення до співпраці міжнародних організацій і фондів. А щоб уникнути дублювання фінансування проектів з різних джерел та координувати спільну роботу структурних підрозділів влади, Донецька ОДА створить інтерактивну карту відновлення потерпілої території. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua