"ЖКГ: прозорість і обгрунтованість"

20 червня 2015

Єдиний підхід у сфері державного регулювання питань формування та встановлення тарифів нарешті вже не за горами. Цього тижня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законів України у сфері комунальних послуг».

Представляв у парламентських стінах цей документ віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. Окреслені законом зміни в галузі дадуть змогу встановлювати економічно об∂рунтовані тарифи і не дозволять працювати комунальним підприємствам із розривами в тарифах, коли зростає вартість електроенергії або газу.

На переконання урядовця, реалізація цього закону зменшить тиск на державний бюджет з виплати державних субвенцій на покриття різниці в тарифах. Цікаво також те, що встановлення цін (тарифів) на послуги ЖКГ, нижчих за розмір економічно об∂рунтованих витрат на їх виробництво, не допускається.

Крім того, запропоновано встановити, щоб спори щодо формування та затвердження цін (тарифів) на житлово-комунальні послуги розв’язували в судовому порядку, повідомляє прес-служба віце-прем’єр-міністра.

Законопроект передбачає також, що тарифи мають враховувати собівартість теплової енергії і забезпечувати рентабельність суб’єкта господарювання.

Геннадій Зубко зазначив, що Україна приєдналася до договору про створення Єдиного енергетичного співтовариства й зобов’язана наближувати національне законодавство до європейських норм. «Це дасть нашим комунальним підприємствам змогу залучати інвестиції і, отже, виводити на новий рівень якість послуг для споживачів», — сказав Геннадій Зубко.

Зсунення з мертвої точки питання цього закону нарешті мінімізує вплив популізму й політики на галузь і надасть змогу кожному ефективному підприємству працювати в рівних умовах.

Крім єдиних підходів до тарифоутворення, документом передбачено виконання заходів, визначених ключовою подією 8 програми (Матриці) стратегічних та інституційних реформ у рамках проекту «Друга програмна позика на політику розвитку».

Це забезпечить раціональне планування державного та місцевих бюджетів, створить необхідні умови для ефективного функціонування підприємств сфер теплопостачання й житлово-комунального господарства, сприятиме підвищенню рівня якості послуг, створенню умов для залучення інвестицій у розвиток та технічне оновлення систем теплопостачання, водопостачання, своєчасному та в повному обсязі виконанню боргових зобов’язань з погашення та обслуговування позики, зокрема тих, які підтримують міжнародні фінансові організації.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua