"Жозе Мануел Баррозу: «Ми маємо поєднати валютний союз із фактичним економічним союзом»"

28 вересня 2011

ЄВРОПАРЛАМЕНТ. Жозе Мануел Баррозу закликав до розширення повноважень централізованої європейської влади та більшої згуртованості європейських країн. Тільки це, на його думку, допоможе у боротьбі з фінансовою кризою. Президент Єврокомісії виступив зі щорічною промовою перед депутатами Європейського парламенту.

Заява Баррозу пролунала на тлі критики уряду ЄС. Комісію звинувачують саме у пасивності перед вирішенням боргових проблем кількох європейських країн.

Жозе Мануел Баррозу, президент Єврокомісії:

«Щоб до єврозони була довіра – і це думка не тільки прихильників централізації, а й фінансових ринків – у нас має бути по-справжньому спільний підхід. Ми маємо згуртувати єврозону, ми маємо поєднати валютний союз із фактичним економічним союзом», – сказав Баррозу.

Президент Єврокомісії поставив на голосування перший спільний європейський податок. Він накладатиметься на фінансові операції.

Жозе Мануел Баррозу, президент Єврокомісії:

«За останні три роки країни-члени, а насправді це платники податків, забезпечили фінансовому сектору вливання у чотири з половиною трильйони євро. Настав час фінансистам віддячити суспільству. Тому я пишаюся, що сьогодні Єврокомісія поставила на голосування податок на фінансові транзакції, який, в разі ухвалення, буде давати нам приблизно 55 мільярдів євро на рік».

Кошти підуть до спільного бюджету країн союзу, який раніше наповнювався виключно з внесків держав-членів. Опоненти податку, втім, застерігають, що він нашкодить у перспективі. Компанії-резиденти ЄС можуть перенести свої офіси до офшорних зон. 

Copyright © 2011 euronews



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua