"«Жучки» добралися до кабінетів посадовців"

Олена ОСОБОВА
3 серпня 2012

ТЕНДЕНЦІЇ. Технічні засоби для негласного знімання інформації користуються підвищеним попитом на Луганщині. Особливо серед тих, хто цікавиться чужими таємницями. Тому не випадково у поле зору співробітників СБУ потрапив торговець специфічною продукцією — мініатюрними девайсами для підглядання та підслуховування. Він замовляв їх через Інтернет, отримував із Китаю та перепродував через власний Інтернет-магазин. 

Товар доставляли до Луганська контрабандним каналом — посилки надходили в Україну із приховуванням від митного контролю, що мало забезпечити їхнє неправильне найменування: «Подарунок/інструменти» та «PC-частини» — «Деталі для комп’ютера». Насправді луганський гендляр продавав пристрої, що ведуть відео- і аудіозапис. Вони були закамуфльовані під брелоки автомобільної сигналізації та МР3-плеєри. Стосовно меркантильного «шпіономана» порушено кримінальну справу.

«Незважаючи на абсолютну незаконність увезення та застосування, ця продукція знаходить свого споживача. Популярністю користуються всі різновиди: і накопичувального типу, й такі, що забезпечують миттєву передачу інформації. Співробітники правоохоронних органів стверджують, що основні споживачі предметів шпигунської романтики — конкуренти та партнери по бізнесу, сімейні ревнивці, приватні детективи, кримінальні елементи, любителі побутового шпигунства та вульгарних «приколів» в Інтернеті», — такі спостереження керівника прес-служби Управління СБУ в Луганській області Юлії Єременко.

За її словами, минулого року управлінням СБУ в Луганській області з незаконного обігу було вилучено 50 одиниць «жучків», а за першу половину 2012 року — уже 229. Тенденція очевидна. Або, іншими словами, тема таємного заволодіння різного роду відомостями сьогодні актуальна. І «географія» їхнього застосування розширюється: уже двічі правоохоронці  виявляли технічні засоби для негласного знімання інформації навіть у службових кабінетах органів місцевого самоврядування.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua