"«Злагода» спеціалізується на зернових і про людей дбає"

Євген ЛОГАНОВ
10 березня 2016

Агрофірма «Злагода» — досить відоме в Запорізькій області приватне орендне сільськогосподарське підприємство, яке обробляє 2890 гектарів землі. Прикметно, що всю цю землю орендують у місцевих селян. Займаються переважно рослинництвом, вирощують зернові (50%), технічні культури (20%) та кормові для орендодавців, більшість з яких відгодовує худобу на селі. На ста гектарах — свіжі овочі.

— Займаємося рослинництвом колоскової групи: озимі, ярі культури, — каже директор підприємства Катерина Луценко. — Пробували вирощувати зернові культури на насіння, але, на жаль, вітчизняне виробництво насіння на нізькому рівні. Не через те, що наші науковці та місцеві природні умови гірші, а тому, що немає можливості вирощувати так звані чисті лінії, як у наших закордонних друзів. Тому українські сільгоспвиробники намагаються купувати імпортне насіння, утримуючи зарубіжних партнерів.

На думку Катерини Василівни, те саме стосується й імпортної техніки, де селянина «посадили на голку», з якої важко зістрибнути. Хоч би якою хорошою імпортна техніка була, вона таки ламається. Доводиться купувати втридорога імпортні запчастини. Тоді як закрилися наші Херсонський комбайновий завод, Кіровоградський, Харківський тракторні. Бо без державної програми створити сучасну модель заводу з виробництва техніки неможливо. Та найбільша помилка, на думку господарниці, в тому, що ми не фінансуємо і не підтримуємо основну галузь народного господарства України — агропромисловий комплекс. Катерина Василівна впевнена, що якби влада звернула увагу на село та надала 23 мільярди гривень, передбачені на компенсацію повернутого ПДВ, то до осені поточного року обсяг виробництва аграрної продукції збільшився б на цю суму. При цьому скасований пільговий ПДВ спрямовували на придбання нової сільгосп техніки, запчастин, впровадження нових технологій.

У «Злагоді» працюють приблизно сто осіб із місцевих сіл Тополине та Відножине. Тут створили місцевий фонд «Під покровом Богородиці», який очолює Катерина Луценко. Цей фонд у межах програми «Поспішай творити добро людям» разом із народним депутатом Володимиром Бандуровим і керівниками місцевих громад будують дитячі майданчики, ремонтують будинки культури, водопроводи, під’їзні шляхи,  класи місцевих шкіл, ФАПи,  — одне слово, всіляко підтримують місцеве населення.

 

ДОВІДКА «УК»

Катерина Луценко в 1974 році закінчила сільгоспакадемію і приїхала у Василівський район Запорізької області. Трудилася у місцевих відгодівельному радгоспі «Василевський», свиновідгодівельному комплексі в Широкому, нетельному колгоспі ім.Ватутіна. Із 1983-го — голова колгоспу ім. Воровського, з 2000-го  — засновник та директор приватного орендного підприємства «Агрофірма «Злагода». Недавно її обрали головою постійної комісії з АПК Запорізької облради. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua