"Злочини проти Майдану: триває ідентифікація зброї"

9 лютого 2016

Президент Петро Порошенко заслухав доповідь голови Служби безпеки й Генерального прокурора про нововиявлені важливі обставини в розслідуванні злочинів проти Майдану. У відомствах стверджують, що «нарешті знайдено зброю, з якої вбивали Героїв Майдану».

За словами керівника СБУ Василя Грицака, в ході розслідування матеріалів кримінальних проваджень, пов’язаних із подіями Революції гідності 2013—2014 років, його відомство здійснило певні оперативно-розшукові заходи. Виявлено фрагменти 23 одиниць вогнепальної нарізної зброї, з якої стріляли на Майдані. Зброю пошкоджено механічним способом, знищено ідентифікаційні номери. Але завдяки експертизі СБУ вже ідентифіковано 12 одиниць.

«З великою часткою ймовірності можна сказати, що це фрагменти 22 автоматів Калашникова та одного кулемета Калашникова, крім цього — один ствол 12-го калібру мисливської гладкоствольної зброї», — повідомив Василь Грицак, додавши, що після висновків експертизи відповідні матеріали отримали Генпрокуратура та МВС.

А Генеральний прокурор Віктор Шокін зазначив: «Слідство довело повністю та беззаперечно, що з цієї зброї вбивали майданівців». Він пообіцяв найближчим часом поінформувати, в яких конкретно випадках цю зброю використовували.

Після заслуховування доповідей Президент резюмував, що всіх винних у розстрілах обов’язково має бути притягнено до відповідальності, зокрема тих, хто віддавав злочинні накази. Слова Петра Порошенка цитує його прес-служба: «Ці матеріали істотно збільшують доказову базу для притягнення до відповідальності конкретних посадових осіб, причому не лише тих, хто вбивав із цієї зброї українських героїв, але ми можемо прослідкувати й тих, за чиїм наказом цю зброю було видано, замовників і організаторів убивств, що суттєво покращує доказову базу».

Глава держави наполягатиме, щоб Верховна Рада на найближчій сесії внесла зміни до закону про заочне правосуддя. 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua