"Змагалися юні літератори Херсонщини"

6 травня 2016

У степовому селі Хрестівка на Херсонщині відбувся третій міжрайонний літературний конкурс шкільної молоді «Зачарування словом» імені Олександра Кулика. У ньому взяли участь юні літератори чотирьох районів області, які межують із тимчасово окупованим Кримом. Журі розглянуло більш як півтори сотні творів — поетичних, прозових, гумористичних.

Член Національної спілки письменників України заслужений журналіст Криму Олександр Кулик, який навчався в цій школі, згодом став одним із найвідоміших прозаїків півдня України. Його творчість високо оцінив провідний літературний критик академік Микола Жулинський.

Конкурс започаткував брат Олександра Кулика Валерій, також знаний як поет і перекладач. У Херсоні вийшли друком посмертні книжки Олександра Кулика «Хрестівський зошит» і «Сповідь на межі століть».

Оскільки Олександр Кулик працював власкором «Урядового кур’єра» в Автономній Республіці Крим, організатори літературного конкурсу не обійшли увагою й публіцистичні здібності юних. Тож до уваги журі було запропоновано кілька нарисів у номінації «Юна журналістика».

Переможцям конкурсу (а їх було понад три десятки) вручено почесні грамоти, бібліотечки херсонських авторів, новий випуск альманаху «Степ» і спеціально виготовлені до цього заходу пам’ятні значки. А школу-організатора, яка за кількістю нагород здобула перше місце, удостоєно оригінальної відзнаки: колективу вручили живописний твір заслуженого художника України Марії Шнайдер-Сенюк «Яблука доспіли…»

Того дня присутні конкурсанти разом із педагогами стали учасниками ще однієї події — прем’єри пісні «Хрестівська лірична», вірш до якої написав Валерій Кулик, а музику створив херсонський композитор Валерій Другальов. Її виконали учасники зведеного хору учнів.

Гості літературного дійства оглянули картинну галерею села.

Варто згадати і благодійників, які допомогли провести захід. Це керівництво агрофірми «Славута-Південь», яку очолює палкий прихильник поезії Андрій Федоренко, громадська організація «Таврійський край» на чолі з активістом Петром Лелеком та Хрестівський сільський голова Сергій Хільченко.

Тетяна ШИМАНСЬКА
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua