"Змагатимуться не тільки футболісти, а й … скульптури"

Георгій-Григорій ПИЛИПЕНКО
24 лютого 2012

ЗМАГАННЯ. Уявіть конкурс скульптур, виготовлених з таких субстанцій, як автошини, нафта, повітронепроникні тканини, дров’яне вугілля, живі пташки, свіжа трава… Це Kyiv Sculpture Project запрошує вас на обрання кращих мистецьких просторових робіт. 

Благодійна фундація «Спільна мета», яка організувала перший Національний конкурс міської скульптури, здійснює до Евро-2012 Міжнародний мистецький проект того ж профілю. Він має на меті інтеграцію новітнього українського мистецтва в світовий контекст. Фундація залучила до масштабної виставки-конкурсу Незалежну платформу «Кадигроб і Тейлор арт-проект» та Фундацію Воронова. Отож, з 2 червня по 2 липня 2012 року в столиці пройде Перший Міжнародний фестиваль сучасної скульптури. В ботанічному саду ім. Гришка на березовій алеї будуть виставлені 20 конкурсних скульптур, а також знакові роботи ХХІ століття митців зі світовим ім’ям. У Києва передбачена можливість отримати кращим скульптурам постійну прописку в ботанічному саду.

Про рівень фестивалю свідчить той факт, що партнером Kyiv Sculpture Project буде найбільший у Європі парк скульптур в англійському Йоркширі. Куратор цього парку Хелен Фібі стала сокуратором київського проекту.

Призовий фонд Kyiv Sculpture Project — 11 тисяч євро. Кращі молоді скульптори, яких визначить міжнародне журі, будуть запрошені до стажування в майстерні скульптора світового рівня та до резиденції в Йоркширі. І якщо ці переможці будуть оголошені 30 червня, то вже на прес-конференції 16 лютого в готелі «Інтерконтиненталь» спеціальний приз за найзмістовніше запитання отримала студентка факультету мистецтвознавства МІХМД ім. С. Далі Тетяна Куршакова. Вона виборола право відвідати парк скульптури в Йоркширі. За версією видання «Файненшл таймс», це найкращий скульптурний парк світу. Щорічно його відвідує 340 тисяч туристів.

ОТЖЕ

У конкурсі робіт взяли участь усі охочі. Було отримано 297 заявок з 39 країн, 135 з України. Перемогли 16 робіт з 7 країн. 9 робіт наших співвітчизників. Серед них Жанна Кадрова та Олексій Сай. 

І ще деякі цифри: найдорожча робота у виробництві коштує 175 тисяч євро, а найдешевша — 300. Найвища скульптура понад 12 метрів, найважча — 82 тонни. Наймолодшому скульптору 19 років, найповажнішому — 73. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua