"Зміна прописки заради бізнесу"

Марія ЄВМЕНЕНКО
3 квiтня 2012

РИНОК КАПІТАЛУ. Найбільший страховик Великобританії — компанія Prudential розмірковує над виведенням своєї штаб-квартири з острова, повідомляє BBC News. Так Prudential збирається уникнути потрапляння під посилення правил достатності капіталу, що вводяться в країні з 2014 року. Найперспективнішим місцем для розташування центру управління, переконані у компанії, є Гонконг. Зараз 45% її виручки заробляється у Східній Азії.

Програма Solvency II, яка зачіпає всіх страховиків Євросоюзу, наказує їм збільшити обсяг ліквідності у разі збитків. Особливо це стосується компаній, які володіють «дочками» у країнах з менш жорсткими законами про достатність капіталу.

Останнім часом відразу кілька великих британських компаній фінансового сектору заявили про можливий переїзд до країн зі спрощеним регулюванням і м’якішим податковим режимом. Зокрема банк HSBC, який уже перевів штаб-квартиру свого гендиректора до Гонконгу наприкінці 2011 року, попередив, що може покинути Великобританію повністю.

Банкіри з HSBC не задоволені введенням нових правил, які можуть коштувати кредитній організації до $2,5 млрд на рік. Так само, як і Prudential, більшу частину прибутку банк отримує від операцій в Азії.

Набуття чинності Директиви ЄС про платоспроможність страхових і перестрахувальних компаній Solvency II заплановано на 2013 рік. Натомість подібні перетворення не повинні завдати шкоди страховикам і знизити їх роль у розвитку сучасної економіки. Діяльність страхових компаній важлива для зниження рівня соціальних ризиків і довгострокового консервативного інвестування. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua