"Знаєш більше двох мов, матимеш ясну пам’ять впродовж усього життя"

12 лютого 2013

СЕКРЕТИ ОРГАНІЗМУ. Нове дослідження показало, що мозок двомовних людей похилого віку гостріше, ніж їх одномовних ровесників. Дослідники з Університету Кентуккі довели, що ті літні люди, які говорили на двох або більше мовах з дитинства, мають велику когнітивну гнучкість.

Когнітивна гнучкість означає здатність людини легко переключатися з одного завдання на інше. «Було виявлено вже кілька поведінкових доказів, які розглядали реакцію і точність, які показують, що в міру старіння білінгви менше відстають у цих когнітивних областях», - сказав нейробіолог і автор дослідження Брайан Голд. «Ми хотіли б зрозуміти, які існують нейронні основи цього явища».

Для вимірювання когнітивної активності лікарі використовували МРТ мозку літніх людей. Під час МРТ двомовним і мономовних літнім людям були дані кілька завдань. Перша задача полягала в тому, що учасникам потрібно було визначити, чи є форма круглою або квадратною. Друге завдання полягало в тому, що літнім людям потрібно було визначити колір об'єкта, червоний чи синій, а третя задача полягала в поєднанні перших двох, як повідомляють американські ЗМІ.

Дослідники виявили, що двомовні літні люди, особливо ті, хто говорив на іншій мові з дитинства, були здатні швидше виконувати поставлені завдання. Експерти медицини стверджують, що дане дослідження ще раз підкреслює важливість стимулювання мозку у міру старіння людини. Постійне вдосконалення власних розумових можливостей допоможе літнім людям зберегти здорове мислення до кінця своїх днів.

Світ 24 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua