"Знецінення призупинилося"

11 серпня 2012

ТЕНДЕНЦІЯ. Зважена монетарна політика Нацбанку і високий урожай  поліпшили інфляційний прогноз. 

 Липневі споживчі ціни знизилися на 0,2% порівняно з попереднім місяцем року і на 0,1% проти липня 2011-го. За словами заступника директора Генерального економічного департаменту — директора Департаменту економічного аналізу і прогнозування Нацбанку Олександра Петрика, нині  інфляційне середовище близьке до оптимального.

«З одного боку, інфляція не стримує економічне зростання, а з іншого — не провокує надмірних інфляційних очікувань», — зазначив він у коментарі для   ЗМІ.

Головним чинником зниження інфляції у річному численні в липні є низька база порівняння минулого року. Так, завдяки високому врожаю торік істотно подешевшали сільгосппродукти. Як результат — у липні 2011-го дефляція становила 1,3%.

О. Петрик зазначив, що базова інфляція в річному численні знижувалася одинадцятий місяць поспіль і в липні становила 3,1%. Це, на його думку, зумовлено двома чинниками. Зокрема зваженою монетарною політикою Нацбанку, спрямованою на зниження загального довгострокового тренда щодо інфляції, й дією вторинних ефектів від здешевлення сирих продуктів у 2011 році й І півріччі 2012-го. Сприяло зниженню й помірне зростання цін (на 0,4%) у липні на адміністративно регульовані послуги і цінове падіння (на 1,4%) на паливо (зумовлене зниженням цін на нафту  на світових ринках), повідомляє пресс-служба Нацбанку.

Стабільний курс гривні та незначна інфляція в країнах — основних торгових партнерах України, за словами О. Петрика, зумовили незначне підвищення (на 0,4% в річному обчисленні) цін на імпортовані товари. Ціни виробників у липні істотно знизилися (на 2,9%), а в річному обчисленні їх зростання сповільнилося до 1,4% (після 4,5% на місяць раніше).

Загалом у Нацбанку відзначають збереження тенденції зниження інфляційних очікувань. «Інфляційні очікування в липні були набагато нижчі порівняно з початком року і всім першим півріччям 2012-го», — зауважив представник НБУ.

ДОВІДКА  «УК» 

За останніми прогнозами Міжнародного валютного фонду, інфляція в Україні за поточний рік (грудень до грудня)  становитиме до 7%. Світовий банк більш оптимістичний — 6,1%, як і Standard & Poor`s — 6%. Раніше міжнародні фінансові установи були налаштовані песимістичніше, пророкувавши Україні інфляцію 8,5 і 9,4% (відповідно). Тоді як у Держбюджеті-2012 уряд передбачив її на рівні 7,9%. 

Відділ економіки
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua