"ЗНО добралося до магістратури"

3 червня 2016

Незабаром стартує пілотний проект із запровадження вступного випробування для здобуття ступеня «магістр» за спеціальність «Право» з використанням технологій зовнішнього незалежного оцінювання.

Про це журналістам повідомила перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун. І додала, що запровадження стандартизованого тестування для навчання в магістратурі не тільки забезпечить прозорість процесу вступу, а й вплине на якість юридичної освіти.

«Юридична освіта — ключовий елемент реформи судової та правоохоронної систем, яка не матиме ефективного результату без реформування навчального процесу», — сказала вона. Технології ЗНО не тільки гарантуватимуть якісний відбір студентів для подальшого навчання й убезпечать від корупційної складової під час вступу, а й спростять цю процедуру як для вишів, так і для студентів, які зможуть одночасно подати документи на спеціальність «Право» до дев’яти університетів, що зголосилися взяти участь у пілотному проекті.

Як пояснила Інна Совсун, проект із запровадження вступних випробувань до магістратури з права — це складова реформи юридичної освіти, над якою працює міністерство, нарівні з розробленням стандарту юридичної освіти та концепції реформування юридичної освіти в Україні. Пілотний проект — перший крок на шляху до створення єдиного іспиту, успішне складання якого слугуватиме доступом до професії.

Як безпосередньо відбуватиметься вступний процес? Абітурієнт подає документи до приймальних комісій — про терміни їх прийому потрібно дізнатися у вишах. В одній із них він отримує екзаменаційний листок і приходить у визначений пункт тестування. Воно відбудеться 23 липня о 10 годині. Іспит складатиметься з кількох блоків — «Право» і «Англійська мова». Блок з права міститиме тести з юридичних дисциплін та загальних правничих компетентностей.

Якщо абітурієнт за станом здоров’я не зможе пройти тестування, тоді він складатиме вступні іспити. «Студенти, які вивчали не англійську, а інші іноземні мови, так само складатимуть вступний іспит у вищому навчальному закладі», — зазначила посадовець.

УЧАСНИКИ ПРОЕКТУ

Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна», Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Львівський національний університет імені Івана Франка, Національний університет «Київський політехнічний інститут», Національний університет «Києво-Могилянська академія», Національний університет «Одеська юридична академія», Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Одеський національний морський університет, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича.

 Сергій ДМИТРУК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua